Президентът на Италия Серджо Матарела иска да разговаря с бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за съставяне на ново правителство, предадоха световните агенции.

Драги е поканен за разговори днес по обед местно време, съобщи с туит президентската администрация.

По-рано Матарела обяви провала на опитите да се сформира ново коалиционно правителство.

Поканата към Драги изглежда означава, че ще му бъде предложено да състави правителство на националното единство, което да продължи борбата с коронавируса и икономическата криза, отбелязва Ройтерс.

Наричан "Супер Марио", на 73-годишния Драги до голяма степен се приписва заслугата за спасяването на еврозоната от ръба на колапса през 2012 година, когато той обеща "да направи всичко необходимо" за спасяването на единната европейска валута. Той като цяло изчезна от общественото внимание след края на мандата му начело на ЕЦБ през октомври 2019 година. През последните седмици обаче се заговори за него като възможен премиер предвид здравните, икономически и политически сътресения, през които Италия преминава.

Драги засега не е коментирал президентската покана и не се знае кои партии в силно разделения парламент биха подкрепили негово правителство.

Сценарият "Марио Драги"

Преди няколко дни премиерът Джузепе Конте подаде оставката на правителството си. До тази оставка се стигна, след като Конте изгуби абсолютното си мнозинство в Сената, когато малката партия "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци напусна кабинета заради несъгласие с управлението на Конте.

Медиите в Италия очертаха няколко сценария за развитие на политическата ситуация в страната. Един от тях кабинет на технократи, който да бъде обявен като правителство на националното единство. Начело на това правителсво може да застане именно Марио Драги, писаха "Кориере дела сера" и "Стампа".

Очаква се такъв кабинет да бъде подкрепен от центристите и от дясната консервативна партия "Форца Италия" на Силвио Берлускони. Но крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и крайнодясната партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони няма да подкрепят такъв кабинет.

Подобно правителство ще помогне на Италия да управлява пандемията и да финализира Националния план, който Рим трябва да представи на Брюксел до края на април за това как смята да използва отпуснатите 208,6 милиарда евро европейски средства от Плана за икономическо възстановяване, приет от ЕС миналия юли.