Руският президент Владимир Путин възложи на кабинета за седмица да реши въпроса с цените на храните, посочва печатът в страната, след като вчера националната телевизия излъчи запис от съвещание на държавния глава с министрите в сряда, предаде БТА.

Путин разкритикува министрите на икономиката и на селското стопанство заради поскъпването на основните храни. В началото на седмицата правителството трябва да излезе с управленски решения, посочва руското издание "Труд".

"Хората се ограничават, защото нямат пари за основни хранителни продукти. При положение че безработицата расте, доходите падат, базовите храни толкова поскъпват, а вие тук ми разправяте приказки", цитират "Труд" и "Комсомолская правда" думи на президента към присъствалите на заседанието.

Коронавирусната пандемия "няма нищо общо" с проблема и само влошава положението на властта в очите на гражданите, е подчертал Путин. Няма обективни причини да поскъпват храните руско производство; ситуацията ще се уреди с пазарни методи, но с участие на правителството, "което налага правила на пазара", уверил според "Росийская газета" говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руската главна прокуратура заяви, че започва проверка обосновано ли е поскъпването на маслото, захарта и други храни, пише "Московский комсомолец". И "о, чудо!" - шефът на браншовия маслопроизводителски съюз заявил, че сдружението е готово още тези дни да осигури спад в цените на дребно до нивото, препоръчано от държавното ръководство, посочва изданието.

Поскъпването явно се дължи само на алчност, заключава то. Путин обаче "по мистериозен начин е разбрал за ценовия скок и се изплашил, че ще стане като в Съветския съюз" - не че ще има дефицит на храни, а просто те няма да са по джоба на хората. Затова сега властта "развива бурна дейност. А на народа пак се прожектира филмът: "Царят е добър, болярите са лоши", добавя "Московский комсомолец".

Властите и населението имат силни различия в разбирането що е това бедност. Според анкети точно една трета от жителите на Русия се смятат за бедни. Това повече от двойно надхвърля официалните данни. Разликата в схващането за бедност води дотам, че тя ще спада в Руската федерация само на хартия, прогнозира "Независимая газета".

Трийсет и три на сто от хората в страната заявяват в проучвания, че са бедни. За богати се смятат едва 1 процент, а 64 на сто казват, че са хора със средни доходи.

Като причини за бедността си анкетираните сочат най-често ниските заплати в Русия (8 на сто), поскъпването на стоки и услуги (7 на сто), излизането в пенсия (7 на сто), загубата на работа (5 на сто) и само 1 процент от запитаните обвиняват коронавируса.

Президентът Путин нареди през септември борбата с бедността сред ключовите задачи на руското ръководство. С тази цел догодина властите ще задействат т. нар. програма "Социален договор", но тя ще осигури на всеки бедняк едва към 500 рубли годишно (5,64 евро, б. р.), добавя "Независимая газета".

Официалната инфлация в Русия тази година е 4,42 на сто, а според специалисти по тенденциите на пазара цените на основните храни и стоки от ежедневен характер са поскъпнали междувременно с 14 процента, отбелязва "Лента".

След съвещания тази сутрин производителите на храни и държавните ведомства още следобед ще изпратят в правителството предложения за стабилизиране на цените. Бизнесът може например да обяви фиксирани цени на маслото и захарта за първото тримесечие на 2021 г., заявяват пред "Известия" източници, участващи в преговорите.

Фактически се обсъжда държавно ценово регулиране, изтъква един от тях. Основният риск е да се фиксира ценово ниво, неизгодно за производителите, и те да спрат доставките за търговските вериги. Това ще направи дефицита на захар и олио истински проблем. Затова трябва, от една страна, "да не се притискат" производителите, а от друга - да не им се позволи да вдигат цените до безкрай в опит да компенсират възможни бъдещи загуби.

Производителите обещават да намалят цените на едро, но това не значи автоматично да спаднат и цените на рафта, коментира Артьом Кирянов от Обществената палата на Русия.

Жителите на страната ще трябва да похарчат за новогодишната трапеза почти една трета повече пари, отколкото преди година, прогнозират експерти, цитирани от "Взгляд".

Средностатистическият гражданин ще изхарчи за целта 10 576 рубли (119,34 евро), показват изчисления на Елена Мясникова от Руския икономически университет "Г. В. Плеханов". "Новогодишната кошница" на руските граждани ще включва според нея шампанско, вино, твърд алкохол, хайвер, сельодка, други риби, пилешко, сирена, майонеза, салам, домати, краставици, цвекло, картофи, моркови, портокали, мандарини и ябълки.

Продажбите на едра битова техника в Русия тази година поставиха шестгодишен рекорд. До октомври хората в страната похарчиха за хладилници, перални, абсорбатори, фурни и готварски печки 238 милиарда рубли (2, 686 милиарда евро) - с 22 на сто повече, отколкото през същия период на 2019 г., съобщава "Комерсант".

Заради пандемията потребителите се отказаха от други разходи, а социалните плащания за децата насърчиха отдавна отлагани покупки, обясняват участници в пазара.

"Собствена Голяма депресия връхлита Русия", алармира обаче в заглавие на анализ "Свободная преса". "Уволнения, намалени заплати, неяснота. Бури на трудовия пазар" констатира в страната руският всекидневник.