Председателят на съвета на директорите и основен акционер на групата НЛМК Владимир Лисин излезе начело в руския списък на списание "Форбс", сочат данни на изданието в реално време, цитирани от ТАСС.

Състоянието на Лисин се оценява на 22,7 милиарда долара.

На второ място слиза досегашният лидер в класацията - ръководителят и бенефициент на минно-металургичната компания Норникел Владимир Потанин с 22,3 милиарда долара.

Първата тройка се допълва от семейството на Сулейман Керимов, чиято собственост е златодобивната компания Полюс. Тяхного богатство в момента възлиза на 21 милиарда долара.

Групата НЛМК е най-големият производител на стомана в Русия. Производствените активи се намират в Русия, Европа и САЩ. 12 млн. тона са произведени през 2019 г. - 18% от цялото производство в Русия, както е обявено на интернет страницата на групата.

Embed from Getty Images

Основният акционер Владимир Лисин контролира 81,4 процента от акциите на НЛМК, а 18,6 процента се търгуват свободно, припомня ТАСС.

Владимир Лисин е член на Съвета на директорите на Групата НЛМК от 1996 г. и е председател на Съвета на директорите от 1998 г.

Според справка, поместена на интернет страницата на компанията, Владимир Лисин е член на Бюрото на Управителния съвет на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, член е на Комисията по транспорт към правителството на Руската федерация, Експертния съвет към правителството на Руската федерация, Съветът към президента на Руската федерация за развитие на физическата култура и спорта, е президент на Международната федерация по стрелкови спортове, Президент на Руския съюз по стрелба.

Лауреат е на наградата на Съвета на министрите на СССР за наука и технологии; Кавалер на ордена на честта. Носител на ордена "Александър Невски".