Руският премиер Михаил Мишустин възложи на няколко министерства да наблюдават ситуацията с покачването на цените на храните и да обсъдят въпроса с най-големите търговски вериги. Министерствата също така трябва да подготвят предложения за мерки, които ще стабилизират ситуацията, заяви премиерът на заседанието на кабинета в четвъртък.

Премиерът припомни, че в сряда на среща по икономически въпроси с руския президент Владимир Путин беше обсъдено покачването на цените на редица продукти. Агенциите съобщиха, че Путин е разкритикувал длъжностните лица и играчите на пазара за поскъпването на хляба, брашното, захарта и слънчогледовото олио.

"Възлагам на министрите на земеделието, икономическото развитие, промишлеността и търговията да следят ситуацията с цените на храните в търговията на дребно, за която президентът говори. И да обсъдят този въпрос с най-големите търговски вериги", нареди Мишустин, цитиар от ТАСС.

В същото време премиерът възложи на Федералната данъчна служба да наблюдава ежеседмично ситуацията с цените на храните и да му докладва на оперативна среща в понеделник. "Днес министърът на земеделието трябва да води преговори с производителите, да включи в тях Федералната антимонополна служба и Федералната данъчна служба. Моля първия вицепремиер Андрей Белоусов да участва в тях."

Мишустин се обърна и към производители, мениджъри на търговски вериги и износители. "Няма нужда да печелите от хората", каза той. "В настоящата трудна ситуация това е неприемливо." Това е изключително чувствителна тема за хората, подчерта шефът на руското правителство. Според Мишустин, при намаляващите доходи, това е "просто недопустимо" и по указания на държавния глава правителството трябва да предприеме конкретни мерки за ефективно ограничаване на цените на продуктите, които са важни за хората.

Премиерът смята за необходимо "да се вземат решителни мерки" в ценообразуването.