Пазарът на българско зърно от новата реколта тотално замря, като сделки за износ трудно се реализират в момента. Това обяви председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов в съобщение до медиите. Той изтъква като причина ниските цени на пшеницата на международните пазари и високата себестойност на продукцията у нас. Същото е положението и при търговията на слънчоглед и царевица от новата реколта. В същото време добивите са по-ниски в сравнение с предходни години заради сушата, посочи още Стоянов.

При пшеницата себестойността е от 190 до 220 лева за декар. При слънчогледа и царевицата е около 120-140 лева за декар, в зависимост от торенето и препаратите. Отделно са разходите за ренти на земеделската земя.

"Ние сме обезпокоени за земеделските производители, тъй като голяма част от тях са пред фалит, защото изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат сеитбата за следващата стопанска година. Много от тях са притиснати от ниските добиви и високите разходи на тазгодишната продукция", заяви Георги Стоянов, цитиран от БТА.

България вече отстъпи третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е четвърта с 877 000 тона, сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с 1,35 млн. тона, следвана от Полша с 1,03 млн. тона и Франция с 939 000 тона, а след нас, макар и на голяма разлика, е Германия с 467 000 тона. Общо от началото на сезона от ЕС е осъществен износ на 5,03 млн. тона мека пшеница - с 32 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналия сезон.

Ситуацията при цените на международните пазари не показва съществена промяна. На фючърсния пазар при пшеницата за доставка през септември 2023 г. се наблюдава намаление на котировките с 1,75 евро/тон - от 235,25 евро/тон в началото на месеца до 233,50 евро/тон в края. Средната фючърсна цена за месец септември е 234,25 евро/тон, показват данните на Министерството на земеделието и храните в своя месечен обзор на международните пазари на зърнени и маслодайни култури.

На европейския фючърсен пазар за доставка през ноември 2023 г., царевицата стартира с цена от 228,25 евро/тон. В края на разглеждания период достига 214,75 евро/тон, като намалението на котировките е с 13,50 пункта. Средната фючърсна цена за ноември е 219,81 евро/тон.

След понижението на цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго преди седмица, в последните дни не се регистрира промяна и тя остава 235 щатски долара/тон. Във Франция се отбелязва понижение от 2 евро до 227 евро/тон, в Украйна - с 5 долара до 240 щатски долара/тон, докато в Русия цената леко се вдига - с 3 долара до 250 долара/тон.

Движението при цените на царевицата е по-осезаемо - в САЩ има повишение с 8 долара до 232 долара/тон. Във Франция царевицата поскъпва с 1 евро до 215 евро/тон, а в Русия пак остава без промяна на 228 долара/тон, съобщават от Софийската стокова борса. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, след като цял месец се повишаваше стабилно, а после обърна тренда и се сгромоляса, продължава да пада и се срина с още 20 долара. Котировката вече достига 930 долара/тон.

В петък Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпрати позиция до медиите, в която заявява, че "липсата на отношение и мерки през последните месеци, във връзка с дестабилизацията на сектора, е не просто грешка, а най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие".

НАЗ цитира данни, според които България има над 35 млн. декара обработваема земя, повече от 15 000 земеделски производители, изплатили рентни за над 2,5 млрд. лева, произвели продукция за над 7 млрд. лева за годината (инвестиции пряко в икономиката на България) и получили 0 лева помощ от страна на държавата във връзка с последиците от войната в Украйна.

"Все още сме в очакване на нови пазари и действия по отношение на облекчаване на административни тежести", посочва НАЗ.

Асоциацията е изпратила декларация със своята позиция до Министерство на земеделието и храните на 5 септември.