Четиридесет кораба ще участват в транспортирането на един милион тона руско зърно до Турция, съобщи проправителственият турски вестник "Сабах", като се позовава на свои източници.

В момента се уточнява графикът на плаванията на корабите. Зърното ще се товари в пристанищата Туапсе и Новоросийск, предаде БТА, като се позова на турското издание.

В Турция зърното ще се доставя на частни мелнични комплекси. Първоначално брашното ще трябва да бъде транспортирано до Буркина Фасо, Еритрея, Мали, Сомалия, Зимбабве и ЦАР. Тези страни са приоритетни, тъй като не разполагат със собствени мощности за мелене на брашно. Планира се брашното от руско зърно да се изпраща в и Чад, Либия, Джибути, Йемен и Етиопия.

Директорът на Турската федерация на производителите на брашно Халюк Тезджан посочи, че за Турция няма да е трудно да преработи един милион тона зърно от Руската федерация, тъй като капацитетът й го позволява.

Русия се оттегли от зърнената сделка, сключена миналата година с посредничеството на ООН и Турция, след като заяви, че тя не е постигнала целта за облекчаване на глада в Африка. Оттогава Кремъл призовава Турция да помогне на Русия да изнася зърнените си продукти към африкански страни без намесата на Украйна.

На 31 август в Москва се състоя среща между министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Хакан Фидан, които обсъдиха зърнената сделка и параметрите за изпълнение на инициативата за доставка на 1 млн. тона руско зърно за Турция на преференциална цена с финансовата подкрепа на Катар. Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха този въпрос в Сочи на 4 септември.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира, че "предложението за един милион тона зърно за Африка, направено от Кремъл е абсолютно цинично".

Междувременно Русия непрестанно атакува транспортната инфраструктура на Украйна - прави го откакто излезе от зърнената сделка.

"Над 250 милиона души да изправени пред сериозна хранителна несигурност по света и атакувайки нарочно украинските морски пристанища Кремъл лишава тези хора от храна, от която те се нуждаят отчаяно", отбеляза Шарл Мишел в делхи, където пристигна за срещата на Г-20.

В същото време балтийските страни, дори Хърватия, се включиха в усилията за намиране на алтернативни пътища за пласмент на украинското зърно.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова петте европейски държави - Унгария, Полша, Словакия, България, Румъния, да се откажат от забраната си за внос - ограничение, въведено и с решение на Европейската комисия. Срокът му изтича на 15 септември и ЕК обмисля да го удължи ли с още 3 месеца, както настоява групата държави, или не.