Предстои да бъде внесено искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС, сред които и България и Европейската комисия да се произнесе окончателно. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в троянското село Орешак, където откри първия по рода си фестивал на виното "Открий го! Местното вино".

По думите му България има проблем само с три продукта - слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и сухо мляко.

Забраната влезе в сила на 2 май и изтича на 15 септември. Преди няколко дни полският аграрен министър Роберт Телус каза, че Варшава настоява за удължаване на ембаргото върху вноса на украинско зърно в страната. На среща на земеделските министри в полската столица, представителите на останалите четири държави, включително България, се присъединиха към искането.

Транзитът на украинско зърно през тези страни обаче не е забранен.

По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите (УАЗ) от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. Украйна е изнесла зърно и маслодайни семена на стойност над 20 млрд. долара. Според шефът на УАЗ Серхий Ивашченко селскостопанскини продукти на Украйна са в страните от Западна Европа, Северна Африка и Азия. Именно към тях се насочвало украинското зърно.