В Истанбул днес бе спусната на вода фрегатата "Истанбул" (F-515), която е първото национално военно съоръжение, произведено в Турция и предназначено за турските военноморски сили.

Церемонията по спускането на вода се състоя в командването на корабостроителниците на турските военноморски сили с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той посочи, че фрегатата "Истанбул" (F-515) е произведена в рамките на проекта МИЛГЕМ /MILGEM/ за производство на военни съдове национално производство за нуждите на турските военноморски сили.

По думите му проектът МИЛГЕМ включва и производството на военни кораби от типа корвети за пакистанските военноморски сили. В церемонията по пуска на фрегатата "Истанбул" се извърши и полагането на първата заварка на 3-тата корвета, предназначена за пакистанските военноморски сили.

"Нации, които нямат силна отбранителна индустрия, не може да гледат уверено в своето бъдеще. Те трябва да бъдат силни във военно, икономическо и дипломатическо отношение", заяви Ердоган.

Той посочи, че проектът МИЛГЕМ, който реализира Турция, е значителна крачка напред в украпването на братските връзки между Турция и Пакистан.

"Знаем, че съвместно с пакистанските ни братя имаме много сериозен потенциал в отбранителната индустрия. Пакистан е в много труден географски регион. Страната се бори с терористични организации. Вярвам, че нашите братски държави ще се борят още по-успешно срещу тероризма", заяви президентът.

Ердоган посочи още, че Турция е сред 10-те страни, които произвеждат собствени бойни кораби.

"През изминалите 18 години увеличихме реализираните проекти на 700, докато през 2002 бяха 62. Увеличихме с 5.5 млрд. долара бюджета за военноотбранителната промишленост, който достигна 60 млрд. долара. Броят на фирмите в отбранителната индустрия от 56 нарасна на 1500. Оборотът от 1 милиард долара достигна 11 млрд. долара. Реализирали сме износ на морски платформи на стойност 3 млрд. долара в 9 държави на 3 континента", заяви Ердоган като подчерта, че приоритет за Турция и в бъдеще ще бъдат производствата на местните компании и националните институции.

Според предворителната програма съпругата на президента-г-жа Емине Ердоган трябваше да подаде командата за пуска на кораба на вода, както е според морските традиции.

Но поради отсъствието на г-жа Ердоган тази задача бе изпълнена от съпругата на военния министър Хулуси Акар, г-жа Шуле Акар. /НД/