Заради икономическите последици от коронавируса още 395 милиона души могат да изпаднат в крайна бедност и броят на най-бедните хора в света, живеещи с под 1,90 долара на ден, ще прехвърли един милиард, сочи изследване, цитирано от Ройтерс и БТА. При малко по-добрия сценарий повече от половината от световното население обаче ще попадне под линията на бедност.

Какво показват резултатите от проучването

Публикуваното днес проучване е изготвено от Световния институт на ООН за изследвания в областта на икономиката на развитието (UNU-WIDER), който е част от университета на ООН. Авторите на доклада разглеждат няколко сценария, като взимат предвид различни прагове на бедност, определени от Световната банка.

Линията на крайната бедност е дефинирана като съществуване с 1,90 долара или по-малко дневно, а по-високата линия на бедност е определена на равнище 5,50 долара на ден.

При най-лошия сценарии - 20 процента свиване на дохода или потреблението на глава от населените - броят на хората, живеещи в крайна нищета може да нарасне до 1,12 милиарда. При същото свиване, но при линията на бедност 5,50 долара дневно в страните с по-висок среден доход, броят на хората, живеещи под линията на бедността ще бъде над 3,7 милиарда или малко повече от половината световно население.

Перспективите пред най-бедните в света изглеждат мрачни, освен ако правителствата не направят повече и при това бързо, за да се навакса загубата на доходи, с която се сблъскват бедните, подчертава Анди Съмнър, един от авторите на доклада.

По думите му резултатът е, че постигнатото за намаляване на бедността може се върне 20-30 години назад, а целта на ООН да елиминира бедността изглежда като невъзможна мечта.

Изследователите от лондонския университет "Кингс колидж" и Австралийския национален университет установяват още, че географското разпределение на бедността ще се промени.

Регионът, който се очаква да отчете най-голям много хора в риск от крайна бедност, е Южна Азия, главно заради Индия. Следва Африка на юг от Сахара, откъдето ще дойде около една трета от повишаването на броя на застрашените от крайна бедност.

В понеделник Световната банка обяви, че очаква 70-100 милиона души да изпаднат в крайна бедност заради пандемията.