Кредитори от частния сектор представиха днес "инструментариум", който според тях ще проправи пътя към облекчаване на дълга на бедните страни, засегнати от новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Групата кредитори работи с вашингтонския Институт за международни финанси, след като страните от Г-20 призоваха частния сектор да последва примера им и да се откаже от плащанията по дълга на около 77 държави с ниски доходи.

Предложението на Института за международни финанси предвижда облекчаване на дълга да се предоставя при всеки конкретен случай вместо по единна процедура, както планира Г-20.

Планът е израз на усилията на частния сектор да постъпи правилно при подпомагането на бедните държави, посочи Тим Адамс, президент и главен изпълнителен директор на института.

Институтът за международни финанси е браншова организация, обединяваща над 450 банки, хедж фондове и други световни финансови компании. През последните няколко месеца той е ангажирал над 100 частни кредитори, управляващи активи на стойност над 45 трлн. долара.

Процесът включва също така координация с Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка, Парижкия клуб, Икономическата комисия на ООН за Африка (UNECA) и над десетина министри на финансите и развитието.

Очаква се по-късно днес представители на Г-20 да се срещнат с десетина световни лидери, за да обсъдят разширяване на инициативата на Г-20.