Четири от всеки десет германски компании очакват бизнесът им да се свие през 2023 г., а като причина за това посочват високите си разходи за енергия, проблемите с веригата за доставки и продължаващата война в Украйна. Това показа най-новото проучване на Германския икономически институт (IW), цитирано от Ройтерс и БТА.

"Рискът от недостиг на газ през зимния сезон 2022/23 г. вече не е толкова остър, колкото през лятото на 2022 г., а цените на енергията са се понижили. Те обаче остават високи и прекъсвания на производството не могат да бъдат изключени", обясняват експертите на института.

"Освен това едва през 2023 г. ще стане ясно какви газови и енергийни доставки могат да бъдат гарантирани за идната зима, както и степента на всички възможни прекъсвания, които могат да възникнат през годината", пише още в заключенията от проучването.

Изследването, проведено сред около 2500 германски компании, показва и че около една трета от тях очакват производственият сектор да изпадне в стагнация (период на слаб растеж или застой - бел. ред.), докато една четвърт прогнозират, че бизнесът им ще се разшири.

Икономиката на Германия, най-голямата в Европа, се очаква да се свие с 0,3 на сто догодина, най-много сред страните от Г-7, според Международния валутен фонд, който посочва като основен аргумент за това внезапното спиране на газовите потоци от Русия за страната.

Перспективите са особено мрачни в германския строителен сектор, където повече от половината компании, анкетирани от Германският икономически институт, очакват спад в производството си, а само 15 на сто предвиждат подобрение на бизнеса си.