Много ресторантьори, търговци на дребно или летища продължават да търсят усилено работници. Става въпрос най-вече за спешно необходимия обслужващ персонал, който сега така липсва в много сектори.

Свръхквалифицирани работници

Жил Дюфло е бил сомелиер. Сега работи в един супермаркет от веригата "Едека" в провинция Хесен, където зарежда рафтовете със стока и съветва клиентите. Като бивш управител на ресторант, отличен със звезда "Мишлен", той е свръхквалифициран за работата, която върши.

"Работих в пощата, като куриер и в търговията на дребно. Разбрах, че мога да постигна баланс между работата и личния си живот", обяснява мъжът.

Дюфло е един от многото ресторантьори, заменили непредвидимия стрес с нормирано работно време.

"В един момент отваряш парашута"

"Някои от тях се насочиха към търговията на дребно, други потърсиха алтернативи", казва Гидо Нол, шеф на германския синдикат на работниците в хранителната промишленост (NGG) в Дармщат и Майнц. В момента този сектор е изправен пред дилема, обяснява той. Все по-трудно става да се планира личният живот. "В един момент отваряш парашута. И това е свързано не само с доходите, но в голяма степен и с условията на работа", посочва Нол.

Един поглед върху статистиката потвърждава думите му. Близкият до работодателите Институт за германска икономика в Кьолн е изчислил, че около един от всеки четирима служители в туризма, хотелиерството или ресторантьорството е сменил работата си през пандемичната 2020 година - основно в продажбите или логистиката.

Липсва персонал на летищата

Летищата, например, също изпитват сериозна нужда от обслужващ персонал. Тук пазарът на труда изглежда, че отново се съживява, след като бяха съкратени много работни места, например в летищния оператор "Фрапорт" във Франкфурт. Около 4000 души бяха съкратени като мярка за намаляване на разходите.

Според "Фрапорт" мнозина са напуснали доброволно. Сега те отново търсят персонал, който да работи на пистите при всякакви метеорологични условия. Профсъюзите критикуват, че работниците не се връщат заради прекалено тежките условия на труд. От "Фрапорт" отричат и посочват, че не може да става въпрос за лоши условия, а почасовото заплащане е между 14 и почти 18 евро.

Новият трудов пазар

Но условията на работа са само един от многото фактори за проблема, коментира социоложката Криста Ларсен от Университета във Франкфурт. Истинският проблем, който съществува от много по-дълго време, са демографските промени, посочва тя. В Германия просто има все по-малко работници. Според Ларсен това е само началото на тази тенденция и недостигът на квалифицирани кадри тепърва ще се засилва през следващите 10 години. Днес всеки, който търси кадри, трябва да предложи повече, отколкото е предлагал в миналото.

Статията е публикувана в "Дойче веле"