Цените на енергоносителите ще се повишават след предложената от Европейската комисия преработена схема за търговия с емисии и ще удари най-бедните, предупреди Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC). Други заинтересовани страни също повдигат подобни опасения в своите изявления в Европа, съобщава Euroactiv.

Предложенията по пакета на Европейската комисия "Fit for 55" (Адаптиране към 55) включват създаване на нова схема за търговия с емисии, която да наложи въглеродни цени за автомобилния транспорт и сградите (ETS II).

"Увеличението с 5 евро на цената на бензина на колонката и с 35-40 евро на месец върху сметките за битова енергия ще се отрази негативно върху доходите на всички работници", каза Лудовик Воет, секретар на конфедерацията на ETUC. Той добави, че възобновяемите алтернативи все още не са налични за домакинствата.

"Наемателите, пътуващите, собствениците на малък бизнес и много потребители ще имат по-високи енергийни и транспортни разходи, без реална възможност да преминат към алтернативи в краткосрочен план", обясни Силке Ернст, ръководител на влиятелния германски синдикат IG Metall.

От ETUC алармират, че ако бъде прието, предложението ще засегне 50 милиона домакинства в ЕС, живеещи в енергийна бедност, със цена от 170 евро на тон CO2, което ще доведе до увеличение на годишните разходи от 373 евро за транспорт и 429 евро за сгради за средно домакинство.

За сравнение, текущата цена на квотите мръсен въздух на ETS се движи над 50 евро/тон. Германската цена на въглеродните емисии, наложена през 2021 г., ще бъде около 60 евро през 2026 г., когато предложението на ЕС ще влезе в сила. Новата цена на емисиите за автомобилния транспорт и сградите е частично моделирана и се формира на базата на германската цена на въглерода, обясни евродепутатът от Зелената партия Юта Паулус.

Енергийната бедност в Европа

Смята се, че европейските енергийно бедни са тези, които не могат да отопляват домовете си, така че да им е комфортно, и са между 50 и 125 милиона души (включително във Великобритания). Влиянието на енергийната бедност върху здравето също е признато.

"И все пак, разглеждането на проблема е трудно, тъй като енергийната бедност се различава в отделните държави от ЕС", каза Деви Димяти-Влиекс от 3 Counties Energy Agency (3cea) - ирландска неправителствена организация, която се бори с енергийната бедност.

Енергийната бедност е най-разпространена в България, като около 30% от гражданите изпитват затруднения при плащането на сметките за енергия. "Румънците и българите вече плащат най-високите цени на електроенергията в Европа в резултат на енергийната СТЕ, спрямо покупателната им способност", каза Юта Паулус.

Тя и други законодатели на ЕС заявиха, че споделят тези опасения относно цената на въглерода за бензина и горивата за отопление, като се има предвид, че по -високите цени биха ударили цялата общност блок, макар че гражданите му имат много различни покупателни способности.

3е-news.net