Спотовата цена на природния газ в Европа стартира първия ден на юли с нов рекорд. На най-търгувания газов хъб TTF в Нидерландия цената на синьото гориво с ден за доставка 1 юли скочи до 431 долара за 1000 куб м. За миналия месец цената на газа е нараснала с 31 %, а от началото на годината - с цели 80 %.

От началото на годината договорът "ден напред" на TTF е средно около 271 долара за 1000 куб м.

Експертите обясняват този ръст от една страна с излизането в планов ремонт на руските газопроводи "Северен поток" и "Ямал Европа" и отказа на "Газпром" да резервира допълнителни транзитни обеми през Украйна. От друга - с растящите цени на втечнения природен газ (LNG) в Азия. Преди ден стойността на по-близкия августовски фючърс на индекса на LNG в Азия Platts JKM се увеличи до 463 долара за 1000 куб м. Увеличението от началото на месеца е 22 %.

3e-news.net

Всичко това се случва на фона на недостатъчно запълнените газохранилища в Европа, които към 29 юни по данни на бизнес асоциацията Gas Infrastructure Europe (GIE) остават запълнени до 47.20 % или 525.5210 TWh.

Цената на въглеродните емисии СО2 по договор за декември тази година (Carbon Emission Allowances (EUA) се върна към нивото от над 55 евро за тон. Първият ден на юли стартира с цена от 56.68 евро за тон. Предишният рекорд от 56.35 евро за тон бе регистриран в средата на месец май.

Цените на природния газ и на въглеродните емисии са водещите фактори за определяне на цените на електроенергията и топлоподаването в България, които КЕВР ще определи днес.