"Цялата помощ, която можехме да си позволим, сме изпратили на Украйна. Няма как президентът да ни разпорежда. Народното събрание решава, а Министерският съвет изпълнява." Това каза по bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.  Според него секторът върви добре, предприятията са натоварени, а хората в отбранителната индустрия получават все по-високи заплати.

"Министерството на отбраната направи оценка с какво може да се раздели фактически българската армия", посочи Никола Стоянов. 

Думите му са в отговор на съмненията в ПП-ДБ, че служебното правителство на президента Радев не е изпълнило решението на 48-ото Народно събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна. Ако е така, това би било повод за стартиране на процедура по импийчмънт, каза по БНР в петък, в предаването "Панорама", Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" и депутат от групата в 49-ото НС.

Във връзка с предизвикателствата пред екипа му Стоянов открои подготовката за зимата. Липсваше природен газ, повишаваха се цените на горивата, голяма инфлация. Радвам се, че 8 месеца по-късно сякаш сме ги забравили. Щом инфлацията пада и цените падат, но тези на храните не със същото темпо, коментира служебният министър.

Никола Стоянов прогнозира инфлация за месец май около 9% след пик от 18,7 на сто през септември.

Той припомни, че държавата пусна сайт за цените на храните, някои вериги подават информация. В момента това правят само две, макар в началото, когато са водени разговори за пускането на сайта, всички да са заявили интерес.

Служебният министър изрази надежди законодателството за надценките да бъде прието от Народното събрание. Така в 17 групи храни ще се гарантира по един достъпен продукт.

Надценките са стигнали от 60-70 процента до 120-130 процента, обобщи Никола Стоянов. Той посочи, че в последните седмици има спад в цените на млечни продукти, след като държавната "Ел Би Булгарикум" пусна по-ниски цени на продукцията си.

Стана ясно, че проблемът е между цените на едро и цените на дребно. Той може да е или в доставчиците, или в самите търговци на дребно. Смятаме, че там има нужда от повече регулация и контрол. В началото 95% от проверките (на КЗП) водеха до намерено нарушение. Сега това е около 30%, отбеляза министърът на икономиката.

Стоянов изтъкна, че "Лукойл" е платил 180 млн. лева под формата на корпоративен данък и данък свръхпечалба отделно от глобите на Комисията за защита на конкуренцията, каза Никола Стоянов.

"Мисля че някой хубави неща стартирахме в министерството и наистина се надявам да бъдат продължени - добрият диалог с чуждестранния бизнес и чуждестранните инвеститори, закуската с министъра на икономиката за инвеститори, която стартирах. Надявам се наистина да продължи прекият канал, който създадохме за компаниите за комуникация с министъра, където по конкретни казуси да могат да ни сигнализират и да можем да помогнем. Също нещо, с което много се гордея, са правилата, които успяхме да изработим за работа на службите ни по икономическите въпроси, търговските ни аташета в чужбина", коментира Никола Стоянов.