Комисията за защита на потребителите е направила 1351 проверки за периода 15 февруари - 24 април, при които са установени 3281 нарушения на разпоредбите, като от тях 295 са съмнения за нелоялни търговски практики, съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на парламентарния контрол. Той допълни, че все по-малко нарушения се установяват. 

Той представи контролните, нормативните и информационни дейности на служебното правителство, свързани с овладяването на цените на храните. 

Високата инфлация е предизвикателство не само пред българската икономика, но пред икономиката на останалите страни от ЕС, каза Стоянов и допълни, че това изисква гъвкав подход за овладяването ѝ. Той увери депутатите, че правителството следи всички добри практики в Общността.

Министърът напомни, че вече се отчита все по-голям спад на инфлацията и към март тя е 14 на сто, а по ръст на инфлацията, след предприетите от служебното правителство мерки, страната вече не е на пета, а на девета позиция в ЕС. Към днешна дата отчитаме намаление на цените на горивата между 25 и 30 процента, а в бюджета са постъпили 179 млн. лева от данъците на "Лукойл" и с тези средства се финансират редица компенсаторни мерки за гражданите, изтъкна министърът, цитиран от БТА. 

Стоянов повтори, че ограничаването на вноса на някои стоки от Украйна е мярка, която е насочена към подкрепа на българските производители. Ние следим внимателно процесите, решението се наложи, защото други държава ни изненадаха с едностранни мерки от тяхна страна, при първи сигнали за покачване на цените, ние сме готови да реагираме и да падне забраната за конкретни продукти, заяви министърът. Той напомни, че се очаква в следващите дни да има и общоевропейско решение по въпроса, с което страната ни ще се съобрази.