Индия потвърди за пореден път позицията си за войната в Украйна в сряда, заявявайки, че е време за диалог и дипломация и го направи, докато финансовите министри от Г-20 се събират за среща недалеч от южния град Бенгалуру, съобщи Ройтерс (Reuters).

"Днешната ера не е за война. Демокрацията, диалогът и дипломацията са пътят напред", каза министър на информацията на Индия Анураг Тхакур на пресконференция, след като приветства делегатите на форума, който приключва в събота. Министрите на финансите и управителите на централните банки от страните от Г-20 ще започнат същинската си работа в петък.

Срещата в Нанди Хилс - древна крепост на едноименния хълм, на около 60 км от технологичната столица на Индия Бенгалуру, е първото голямо събитие от индийското председателство на Г-20 и войната в Украйна вероятно ще заеме важно място по време на заседанията. Първата годишнина от нахлуването на Русия в нейната съседка се навършва в петък, 24 февруари, отбеляза Ройтерс.

Индия запази неутрална позиция по отношение на войната, като отказа да обвини Русия за нахлуването в Украйна, търсейки дипломатическо решение и дори увеличи покупките си на руски петрол през последната година.

Русия е най-големият доставчик на военно оборудване за Индия от десетилетия и е четвъртият по големина пазар за фармацевтичните продукти на южноазиатската страна.

Министрите на финансите и ръководителите на централните банки от Г-20 също така се очаква да обсъдят деблокирането на операциите по преструктуриране на дълга за икономиките в затруднение, които бяха тежко засегнати от пандемията COVID-19 и войната в Украйна.

Ройтерс съобщи миналата седмица, че Индия е изготвила предложение за страните от Г-20 да помогнат на нациите длъжници, като поискат от кредиторите, включително най-големия суверенен кредитор в света Китай, да направят голямо намаление на вземанията си.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и германският министър на финансите Кристиан Линднер ще присъстват на срещите и се очаква да притиснат Китай "бързо да изпълни" облекчаването на дълга за страните с ниски и средни доходи.

По време на събитието Международният валутен фонд (МВФ) планира да проведе среща със Световната банка, Индия, Китай, Саудитска Арабия, Съединените щати и други държави от Г-7 в опит да постигне разбирателство по въпроса за възприемане на общи стандарти, принципи и дефиниции за това как да се преструктурира дългът на страна в затруднение.

Правилата за криптовалутите, реформата на банките за развитие, международното данъчно облагане и осигуряването на адекватно финансиране в борбата с климатичните промениа също са в дневния ред на срещите, на които ще присъстват и ръководителите на МВФ, Световната банка и Азиатската банка за развитие.

Асошиейтед прес съобщи, че правителството в Делхи е поставило климатичните проблеми на челно място в дневния ред на Г-20.

На срещата обаче не се очаква да присъстват нито руският финансов министър, нито шефът на централната банка.

Какви са акцентите пред Джанет Йелън: един от тях е Замбия

Очаква се финансовият министър на САЩ Джанет Йелън да подчертае необходимостта от увеличаване на финансовата подкрепа за Украйна, включително нова програма за заеми на Международния валутен фонд. По всяка вероятност ще поиска от членките на Г-20 да намалят емисиите си и да осигурят средства за проекти в развиващите се страни за опазване на климата, чрез инвестиции в инфраструктура, селско стопанство и възобновяемите източници на енергия, съобщи АП на 17 февруари.

Йелън ще обърне внимание върху проблемите с дълговите задължения, и по-конкретно това на Замбия, дължаща 6 милиарда долара на Китай. Миналият месец Йелън посети Лусака, столицата на африканската страна, в която видимо доминира китайско финансиране, отчасти за да обсъди огромния дълг на страната към Пекин.

Замбия стана първата африканска държава по време на пандемията, която изпадна в неизпълнение на задълженията си, след като не успя да преведе плащане в размер на 42,5 милиона долара през ноември 2020 г.