Индия, Франция и Обединените арабски емирства се споразумяха днес за тристранна инициатива за сътрудничество в няколко област, сред които енергетиката, климатичните промени и биоразнообразието, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Индийското външно министерство каза, че трите страни ще организират тристранни събития в рамките на индийското председателство на Г-20 и домакинството на климатичната среща на върха КОП28 от ОАЕ тази година.

Външните министри на трите страни са решили в телефонен разговор да приемат пътна карта за изпълнение на инициативата. Разговорът е бил продължение на тяхна среща през септември в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Трите държави са се договорили да се съсредоточат върху важни въпроси като замърсяването с пластмасови продукти, опустиняването и хранителната сигурност в контекста на това, че ООН обяви 2023 г. за Международна година на просото.

Трите страни също така са се споразумели да проучат възможностите за сътрудничество с Асоциацията на държавите по крайбрежието на Индийския океан - за осъществяване на проекти в чистата енергия, околната среда и биоразнообразието.