Индиецът Гаутам Адани загуби титлата си на най-богатия човек в Азия в сряда, тъй като сривът в акциите на неговия конгломерат се задълбочи до 74 милиарда долара след доклад за къси продажби, съобщи Ройтерс. (Докладът е документ, който отбелязва наличните възможности за къси продажби; за тези доклади експертите предупреждават, че трябва да се анализират и да се действа предпазливо.)

Съвсем наскоро американската фирма Hindenburg Research обвини Адани и неговите компании във финансови измами и манипулиране на фондовия пазар, пише Forbes. В докладa на Hindenburg от миналата седмица се твърди за неправомерно използване на офшорни данъчни убежища, като същевременно се отбелязват опасенията за голяма задлъжнялост и за оценките за актуалната стойност на активите на седем листвани компании на Адани, отбелязва Ройтерс.

Резултатът - засилен контрол върху конгломерата, като австралийски регулатор заяви в сряда, че ще преразгледа обвиненията, за да види дали са оправдани допълнителни разследвания.

Adani Group отхвърли обвиненията, като ги нарече неоснователни и каза, че винаги е действал прозрачно пред регулаторите.

Загубите от курсови разлики в сряда показаха, че Гаутам Адани пропада до 10-о място в списъка на богатите хора на Forbes с приблизително 84,1 милиарда долара, точно под конкурента Мукеш Амбани, председател на Reliance Industries Ltd, чиято нетна стойност на активите се оцвнява на 84,4 милиарда долара. Преди доклада на Hindenburg Адани беше класиран на 3-о място, отбелязва Ройтерс.

Но поглед към актуалната информация на Forbes показва още по-голям спад - до 78,9 млрд. долара.

Поражението се влошава, въпреки че групата успя да събере подкрепа от инвеститори (и продаде акции) за водещата фирма Adani Enterprises Ltd във вторник.

"Вчера имаше лек скок, след като продажбата на акции премина, след като изглеждаше невероятно в даден момент, но сега лошите пазарни настроения отново надделяха след бомбата с доклада на Hindenburg", коментира Амбарийш Балига, базиран в Мумбай независим пазарен анализатор.

Снимка: AP/БТА

"Тъй като акциите се понижиха въпреки опровержението на Адани, това ясно показва нанесената вреда върху настроенията на инвеститорите. Ще отнеме известно време, за да се стабилизира положението", добави Балига.

Adani Enterprises загуби 5% в сряда, като увеличи загубите си след доклада на Hindenburg до над 8 милиарда долара. Adani Power падна с 5%, докато Adani Total Gas се срина с 10%, по-малко от дневния си ценови лимит (до който дадена цена може да се повиши или понижи през всеки отделен ден на търговия в сравнение с цената на сетълмент от предишния ден).

Adani Total Gas, съвместно предприятие между френската енергийна компания Total и Adani Group, е най-голямата жертва в доклада за късите продажби, губейки около 27 милиарда долара.

Данните също така показват, че чуждестранните инвеститори са продали индийски акции на нетна стойност от 1,5 милиарда долара след доклада на Hindenburg - което се възприема като най-големият отлив за четири последователни дни от 30 септември м.г. насам.

Hindenburg отбелязва в доклада си, че е сключил сделка за късо търгувани в САЩ облигации и неиндийски търгувани деривати на Adani Group.

Т.нар. къси продажби са начин да спечелите от намаляващата цена на ценна книга (акция или облигация), като я продадете, без да я притежавате. Инвеститорите, които очакват мечи пазар, често влизат в къса позиция, като продадат взета назаем ценна книга на текущата пазарна цена с надеждата да я купят обратно на по-ниска цена (в който момент ще я върнат на първоначалния собственик).

Т.нар. къси продавачи на фондовия пазар обикновено са загрижени за очакванията си за бъдещите печалби на компанията (основният фактор, определящ цената на акциите), докато късите продавачи на облигации са най-загрижени за бъдещата доходност на облигациите (определящият фактор за цените на облигациите). Прогнозата за цените на облигациите изисква внимателен поглед към колебанията на лихвените проценти. По същество, когато лихвените проценти скачат, цените на облигациите са склонни да падат (и обратното). Следователно, човек, който очаква повишаване на лихвените проценти, може да направи къса продажба. 

Adani Group инвестира в пристанища, летища, производство и пренос на електроенергия, зелена енергия, наред с други бизнеси. Започва дейността си през 1988 г. като фирма за търговия със стоки, разширява се чрез придобивания и с подкрепата на индийския премиер Нарендра Моди, отбелязва в информацията си Forbes.

"Адани" е най-големият летищен оператор в Индия и също така контролира Mundra Port, най-голямото пристанище в Индия, в родния на Адани щат Гуджарат.

През 2022 г. Adani стана вторият по големина производител на цимент в Индия, след като придоби индийските активи на швейцарската фирма Holcim за 10,5 милиарда долара.

Асошиейтед прес отбеляза преди време, че Гаутам Адани е придобил огромното си състояние, залагайки на въглищата, тъй като гладна за енергия Индия бързо се разрасна след либерализиране икономиката си през 90-те години на миналия век. През 2019 г. обаче той си постави целта до 2030 г. да стане най-големият играч в света на възобновяемата енергия, "като умело привежда инвестициите си в съответствие с приоритетите на правителството".