Издръжката на живота в България се е повишила в последната година и страната вече е на 89-о място в света от общо 135 държави в класацията на Numbeo - с 10 места по-нагоре в сравнение с началото на годината, съобщава "24 часа".

Според тази класация най-висока е издръжката на живота на Бермудите, следвани от Швейцария, Норвегия, Исландия, Япония, Дания, Люксембург, Бахамите, Израел и Сингапур, който е на десето място. САЩ са на 21-о място.

10-те най-евтини държави по издръжка на живота са Алжир, Косово, Непал, Тунис, Узбекистан, Сирия, Афганистан, Киргизстан, Индия и Пакистан, която е на последното 135-о място.

Данните са за първото полугодие на 2020 г. В началото на годината България е била на 94-о място, т.е. издръжката на живота е била малко по-ниска, а в средата на 2019 г. е била на 96-о място.

Numbeo отчита данни за цените на хранителните стоки в магазините, наемите, цените в ресторантите и покупателната способност на местните хора. Те се посочват от милиони потребители на сайта на доброволен принцип.

Данните, които се получават, показват с цените в Ню Йорк, където индексът се приема за 100. Ако например показателят за наемите в една държава е 50, значи там са на половината на тези в Ню Йорк, ако е 150, са с 50% по-високи.

Само в две държави - Бермудите и Швейцария, индексите са по-високи от 100 и всичко е по-скъпо, отколкото в Ню Йорк.

Индексът на България в момента например е 38,39, т.е. издръжката на живота у нас е с около 62% по-ниска от тази в Ню Йорк. Стойността на наемите в България обаче е несравнима - у нас помещенията за живеене или за бизнес може да се наемат за около една десета от това, което плащат в Ню Йорк.

По отношение на наемите България се класира на стотното място в света от общо 135 държави от петте континента.

По отношение на храните сме на 93-о място в света, като у нас те струват 35,35 от това, което дават нюйоркчани. Цените в ресторантите ни поставят на 83-о място.

Страната ни обаче е доста по-добре в класацията по отношение на най-важното - покупателната способност на местното население. Тя отчита какво може да се купи с една средна за страната заплата.

Този индекс е 44,11 и поставя България на 58-о място в света. Ако страните се подредят само по него, на първите две места ще са Швейцария и САЩ, следвани от Австралия, Дания, Люксембург, Катар, Германия, Швеция, Финландия и Саудитска Арабия. А всичките ни съседи на Балканите без Румъния са след нас.

В началото на годината страната ни е била в това подреждане на 56-о място, а в средата на 2019 г. - на 67-о.

България и Румъния винаги са делили последното и предпоследното място в ЕС по издръжка на живота, т.е. винаги е най-евтино да се живее в една от двете държави. През първото полугодие на 2020 г. заради поскъпването на хранителните стоки България застава на второ място по евтиния, изпреварена от Румъния. Разликата е много малка, освен това наемите и цените в ресторантите, които също влизат в индекса, в България продължават определено да са най-ниските в целия Европейски съюз.

Numbeo дава възможност и за сравнение между градовете в една държава. В България например София е най-скъпият град, но има изключения. Повечето хранителни стоки са с десетина процента по-скъпи, отколкото в Бургас, но пилешко филе, банани и вносната бира са с по-високи цени в морския град. Посещение в ресторант в Бургас е с около 8% по-евтино, отколкото в София, но това не се отнася за безалкохолните, кафето и капучиното. По-скъпо излиза в Бургас и возенето с такси - с около 25%.

Облеклата и обувките в Бургас са с около 23-24% по-евтини, отколкото в София. Но при веригите цените са почти равни. Наемите в Бургас са драстично по-ниски - за някои жилища с 53%.

Животът във Варна е с около 11% по-евтин, отколкото в Бургас, но и там таксиметровият превоз излиза много по-скъпо, отколкото в София и дори от Бургас.

Пловдив също е по-евтин за живеене от София, а цените са почти равни на тези във Варна. Хранителните стоки във втория по големина български град са с 5,84% по-ниски от тези в София, но някои стоки са по-скъпи. Например цената на бутилка среден клас вино в Пловдив е с около 10% по-висока. По-скъпи са и оризът, портокалите, бананите и лукът. Транспортните разходи в Пловдив са почти като тези в столицата, но това е заради таксиметровите превози, които и там са с 25% по-скъпи.