За Макао и неговият основен бизнес - хазарта, в пълна сила важи популярната българска поговорка "Нова година - нов късмет". Най-големият хазартен център в света, изпреварващ доскоро като обем на търговията дори световноизвестния Лас Вегас, започва годината с нови правила. Според тях казината в града със специален статут ще трябва да работят със съкратени десетгодишни лицензи, а освен това да правят все повече инвестиции, които не се свързани с хазарта, разказва Ройтерс.

През последните 20 години шестте главни оператора на казината в Макао - "Сендс Чайна" (Sands China), "Уин Макао" (Wynn Macau), "Ем Джи Ем Чайна" (MGM China), "Галакси ентъртейнмънт" (Galaxy Entertainment), "Мелко ризортс" (Melco Resorts) и "Ес Джи Ем холдингс" (SJM Holdings) изляха милиарди долари от печалбите си в специалния административен район на Китай и превърнаха малкото рибарско селище в бляскав и луксозен град.

Съкратените договори идват в неподходящо време. Ограниченията, наложени заради пандемията през последните три години, драматично намалиха приходите от хазарт в Макао, а 2022 г. беше най-лошата година изобщо от началото на този бизнес в града. Казината натрупаха сериозни дългове, а операторите им са подложени на все по-строг държавен контрол и надзор над дейността им. Разхлабването на ограниченията през декември даде надежда, че нещата може и да потръгнат, но пък беше съпроводено с рязък скок на новозаразените, включително и сред служителите на казината.

Хазартният бизнес на Макао се е ангажирал да инвестира около 15 милиарда долара в Макао през следващите 10 години, като 90 на сто от тези средства трябва да бъдат вложени в друга дейност.

Но на операторите на казина ще им бъде трудно да започнат да печелят от своите неигрови начинания, като се има предвид целия натрупан горчив опит след 2001 г., когато бившата португалска колония либерализира хазарта, твърдят бизнес ръководители и анализатори.

Приходите от нехазартен бизнес, които възлизаха на около 5 на сто от тези на хазартния преди избухването на пандемията, трябва да се увеличат до над 30 на сто за десетилетие, посочва Бен Ли, основател на консултантската компания "АйГеймикс" (IGamiX).

"За последните 20 години нито един от операторите на казина не успя да направи някакъв сериозен пробив извън хазарта. За разлика от модела в Лас Вегас неигровият бизнес в Азия не носи същия марж на печалба, тъй като потребителските нагласи тук са доста по-различни", казва Ли. По думите му "Сендс", "Галакси" и "Мелко" вероятно ще се справят с диверсификацията по-добре от конкурентите си.

По традиция посетителите на Макао са мъже на възраст около и над 30 години. През последните години обаче все повече млади семейства и жени посещават града, който е единственото място в Китай, където залаганията в казина са разрешени.

През декември, след като формално получиха новите си десетгодишни договори, операторите на казината представиха и своите планове за инвестиции извън хазарта, включващи покрити плувни басейни, спа центрове, изложбени зали и дори голям парк по подобие на популярната сингапурска ботаническа перла "Градините край залива" (Gardens by the Bay).

В момента нехазартните атракции на Макао са предимно в сферата на търговията на дребно и ресторантьорството с някои малки изключения. "Мелко", например, разполага с нощни клубове, "Галакси" - с кинокомплекс, а "Сандс" - с изложбена зала и имоти в парижки и венециански стил.

Но всичко това бледнее в сравнение с Лас Вегас, където се предлагат всевъзможни забавления 24 часа в денонощието и където се стигат хора от целия свят. За сравнение над 90 процента от посетителите на Макао идват от Китай, което принуди властите да изискат от операторите по силата на новите им договори да намерят начини да привлекат чуждестранни туристи.

Новите правила освен това предвиждат операторите на казината редовно да представят на властите развитието на инвестиционните си проекти, стойността на направените инвестиции и периода на изпълнението им.

Засиленият регулаторен надзор идва, след като казината в Макао рязко увеличиха нивата на дълговете си спрямо 2019 г. През 2022 г. нетните им дългове се учетвориха до 23 милиарда долара, а до края на 2023 г. може да повишат още до 24 милиарда долара, според оценки на "Морган Стенли" (Morgan Stanley).

Пред казината стоят и други предизвикателства. Връзката на Макао с международните пазари е слаба към изцяло липсваща, инфраструктурата на града е остаряла, а опитният персонал не достига. В допълнение местните власти понесоха унищожителни критики за управлението на ковид кризата, което сериозно накърни репутацията на града.

Транспортът също създава сериозни проблеми. Макао почти няма въздушни връзки с потенциални пазари извън Китай, а самият град не е пригоден за придвижване на големи групи хора, казва Дейвид Грийн, шеф на консултантската компания в сферата на хазарта "Нюпейдж" (Newpage).

"Няма признаци, че правителството възнамерява да се справи с тези слабости. Като се има предвид традиционно лошото управление на обществените дела, това оставя концесионерите с минимални възможности да предложат нещо истински добро на своите гости", казва той.

Липсата на свободни площи допълнително забавя развитието, а така Макао не може да се пребори с конкуренцията на Хонконг, Сингапур и дори континентален Китай по отношение на провеждането на конференции, изложби и други подобни събития.

Алидад Таш, който работи на високи мениджърски постове в казината в Макао от 2006 г., а в момента ръководи консултантската компания "2нт8" (2nt8), посочва, че най-голямото предизвикателство за града е фактът, че китайците от вътрешността на страната вече имат достъп до молове, конгресни центрове, ресторанти и изложбени зали в собствените си градове. "Те продължават да идват в Макао заради единственото нещо, което тук е законно, а в останалите части на Китай не - хазарта".