Хазартните приходи на Макао са скочили със 135,6 процента на годишна основа през февруари, информира Ройтерс. Казината са донесли 7,312 патака (915,14 млн. д.) миналия месец, отбелязвайки растеж за първи път от началото на пандемията.

Резкият растеж обаче се обяснява с факта, че през февруари 2020 година всички хазартни заведения бяха временно затворени за две седмици по нареждане на властите.

Същевременно приходите за миналия месец са по-ниски от отчетените през януари 1 млрд. долара въпреки притока на китайски туристи по време на празниците около Лунната нова година, отбелязва БТА.

Макао се счита за най-голямата хазартна зона в света с оборот, по-голям от този на американския Лас Вегас. Бурният растеж на сектора се дължи на многобройните посетители от континентален Китай, където хазартът е забранен. Заради пандемията обаче границата между Макао и континенталната част на страната на практика бе затворена до октомври. През юни спадът в приходите достигна рекордните 97 процента.

В момента карантинните ограничения за жителите на всички региони в континентален Китай са отменени. В сила остава единствено забраната в "азиатския Лас Вегас" да влизат пристигащи от Хонконг.

В самото Макао епидемичната ситуация е спокойна с установен коронавирус у едва 48 жители, които отдавна са оздравели, и районът провежда програма за масово ваксиниране.