Ръководителят на администрацията на специалния административен китайски район Макао, Хе Ичен, днес разпореди да бъдат затворени всички казина в града за две седмици. Целта е да се предотврати разпространението на новия коронавирус, съобщи днес хонконгският радио- и телевизионен канал Ар Ти Ейч Кей.

Дата, от която ще бъдат затворени игралните заведения, ще бъде съгласувана малко по-късно на среща със собствениците на казината.

Хе Ичен посочи, че решението е било взето трудно, но по думите му защитата на здравето на обществото е над всичко. През последното денонощие в Макао бяха потвърдени два нови случая на заразени с новия коронавирус и общият им брой достигна 10 души.

Решението за временното затваряне на казината доведе до силно поевтиняване на компаниите оператори на игралния бизнес като Галакси ентъртейнмънт (Galaxy Entertainment), Сандс Чайна (Sands ChinaЧ и Ем Джи Ем (MGM) при търговията на Хонконгската фондова борса.

Макао, чието население наброява 670 000 души, е разположен на 60 км западно от Хонконг и е столицата на игралния бизнес в Азия. Това е единственото място в Китай, където е легализирана и бурно се развива хазартната индустрия. Оборотът й превишава няколко пъти оборота на американския Лас Вегас, а данъците от дейността на казината осигуряват около 80 на сто от постъпленията в местния бюджет.

Според оценки на експерти загубите на игралния бизнес от затварянето на казината ще бъдат стотици милиони долари. През декември миналата година общият оборот на тази индустрия превиши 2,8 милиарда долара, припомня ТАСС.