Европейската комисия прие "Промишлен план за зелена сделка", с който да гарантира, че производственият капацитет на ключови технологии в Европа ще бъде увеличен.  Тъй като ЕС се стреми към климатична неутралност до 2050 г., ключови отрасли като производството на вятърни турбини, слънчеви панели и електрически превозни средства с батерии трябва да бъдат готови да предоставят необходимите технологии за декарбонизиране на икономиката.

"Знаем, че през следващите години ще бъде развита по-добре идеята за беземисионна икономика и къде ще бъде нейното място, и искаме да бъдем важна част от тази индустрия без емисии, от която се нуждаем в световен мащаб", каза при представянето на плана председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

За да увеличи европейския производствен капацитет за зелени технологии, ЕК ще предложи нов "Закон за беземисионна индустрия" (Net-Zero Industry Act) до средата на март. Той "ще постави цели за това, от което се нуждаем до 2030 г., защото има просто уравнение: Само това, което се измерва, се прави", обясни председателят на ЕК.

В борбата срещу изменението на климата най-важна е индустрията без емисии, заяви Фон дер Лайен. Поради това страните по света засилват схемите за субсидиране за зелени индустрии, добави тя, споменавайки Япония, Индия, Обединеното кралство, Канада и Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. "Нека бъда много ясна по този въпрос: ние приветстваме това. Това е добра новина."

"Ние отдавна твърдим, че борбата с изменението на климата е задължителна."

Новият закон ще се "фокусира върху ключовите технологии за преминаване към декарбонизация", сподели фон дер Лайен, добавяйки, че "ще ускори издаването на разрешителни", "ще стимулира проекти в няколко държави" и ще помогне за "намаляване на бюрокрацията".

Индустриите, които ще бъдат в обхвата на новия закон, включват "батерии, вятърни централи, термопомпи, слънчева енергия, електролизери, технологии за улавяне и съхранение на въглерод", се казва в документа.

Планът, публикуван в сряда, ще бъде обсъден на срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел на 9-10 февруари, а фон дер Лайен каза, че ще "оформи законовото предложение" за Закона за беземисионна индустрия.

Във връзка с финансирането, което беше ключов конфликт в навечерието на днешната среща, Фон дер Лайен подчерта различни варианти, които са на масата, припомня Euractiv. "Искаме да използваме възможностите, предоставени от REPowerEU, InvestEU и Фонда за иновации", каза Фон дер Лайен. Докато REPowerEU беше предложено да се отърве от вноса на изкопаеми горива от Русия, това "мина много по-бързо, отколкото очаквахме", добави тя. "Така че имаме възможност да пренасочим или преориентирам допълнителното финансиране на REPowerEU, което е около 250 милиарда евро, към нашите беземисионни индустриит", добави тя. Според нея Комисията ще "позволи и насърчи" страните от ЕС да използват тези пари за данъчни облекчения.

"Това отразява скоростта, предвидимостта и целенасочения път напред, който виждаме и от конкурентите", каза тя.

Въпреки че Фон дер Лайен го нарече "допълнително финансиране", финансирането на REPowerEU вече беше решено много по-рано и първоначално не беше смятано за отговор на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. Засега се очаква финансирането на индустриалната политика на ЕС да идва предимно от държавите-членки. Ето защо правилата за държавна помощ, които обикновено ограничават националните субсидии, трябва да бъдат облекчени във временна рамка, според председателя на Комисията.

Изпълнителният орган на ЕС ще започне обществена консултация за тази рамка в сряда, обяви Фон дер Лайен, като обясни, че ограничената във времето държавна помощ е "свързващо решение" и призова държавите-членки "моля, инвестирайте я сега".

Междувременно така нареченият "Европейски фонд за суверенитет", който ще бъде обсъден заедно с преразглеждането на многогодишния бюджет на ЕС това лято, ще предостави "структурен отговор", каза Фон дер Лайен, предоставяйки "общо европейско финансиране за общи ключови технологии ", включително квантово изчисление, изкуствен интелект и биотехнологии.

Попитана дали това ще доведе до съвместни заеми - основна червена линия за Германия - Фон дер Лайен каза, че "разбира се, трябва да говорим с държавите-членки за други техники за финансиране". "Тази дискусия ще продължи през лятото и сега не мога да ви дам точна времева линия", обясни тя пред медиите. 

3eNews