Пакистан плати за първия си междуправителствен внос на суров петрол на по-ниски цени в юани. Това заяви министърът на петрола на южноазиатската страна, очертавайки значителна промяна в доминираната от щатски долари международна търговия на Пакистан, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

По-евтиният руски суров петрол дава на властите в Исламабад облекчение, тъй като страната е изправена пред остра криза на платежния си баланс, рискувайки неизпълнение на дълговите си задължения. Валутните резерви, държани от централната банка на Пакистан, едва стигат, за да покрият четири седмици контролиран внос.

Първият товар с руски суров петрол, договорен съгласно ново споразумение, сключено между Исламабад и Москва по-рано тази година, пристигна на пристанището в южния град Карачи в неделя и в момента се разтоварва.

Министърът на петрола Мусадик Малик, не разкри търговските подробности на сделката, включително цената или отстъпката, която Пакистан е получил, но каза, че плащането е извършено в китайска валута, посочват от Ройтерс, които са провели телефонно интервю с Малик.

Той каза, че покупката, първата междуправителствена сделка на Пакистан с Русия, се състои от 100 000 тона суров петрол, от които 45 000 тона са акостирали в пристанище Карачи, а останалите са в процес на доставка. Пакистан извърши покупката още през април.

Пакистанската покупка дава на Москва нов път за доставки в допълнение към нарастващите продажби на петрол за Индия и Китай.

Въпреки че е дългогодишен западен съюзник и върховен съперник на съседна Индия, която исторически е по-близо до Москва, анализаторите казват, че сделката за суровия петрол също така представлява нов път за Пакистан в момент, когато неговите нужди от финансиране са големи.

Държавната "Пакистан Рифайнъри Лимитед" (Pakistan Refinery Limited) първоначално ще преработва руския суров петрол, каза министърът. По-рано той посочи закупуването на пратката като пробен пуск, за да се прецени финансовата и техническата осъществимост.

Вносът на енергия съставлява по-голямата част от външните плащания на Пакистан. Исламабад е внесъл 154 000 барела на ден петрол през 2022 г., която е почти непроменено ниво спрямо предходната година, показват данни на анализаторската фирма "Кплер" (Kpler).

Петрол в страната се доставя предимно от най-големия износител в света Саудитска Арабия, следвана от Обединените арабски емирства, допълват от Ройтерс.

Междувременно днес централната банка на Пакистан обяви, че ще остави лихвените равнище без промяна.