Руското финансово министерство обяви, че заделя 276,2 милиарда рубли (2,8 милиарда долара) за отложени покупки на валута през септември спрямо едва 40,5 милиарда рубли през август, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Покупките ще бъдат отложени в унисон с руските бюджетни правила, тъй като миналия месец руската централна банка обяви, че спира да купува чужда валута до края на годината, за да намали натиска върху рублата. Банката освен това посочи, че въз основа на пазарните условия ще реши кога да започне да купува чужда валута, като отложените покупки от 2023 г. може да бъдат прехвърлени за 2024 г.

Решението на финансовото министерство да вдигне почти седемкратно средствата за закупуване на чужда валута е основано на очаквания за по-високи приходи от газ и петрол през септември. Според предварителни изчисления те трябва да възлязат на 279,1 милиарда рубли (2,9 милиарда долара).

Преди две седмици стана известен размерът на дефицита в руския бюджет за първото полугодие - 2,5 трилиона рубли. Сред причините за спада на приходите Министерството на финансите открои намаляването на приходите от продажби на петрол и газ.

Курсът на рублата към основните валути продължи да пада и вчера. Според анализатори от "Банк Санкт Петербург" спадът се дължи на комбинация от фактори като изтичането на капитали, натискът върху бюджета и влошаващото се състояние на текущата сметка. Докато тези фактори са налице, "рисковете за продължаващо отслабване на националната валута ще бъдат в сила", казват те. Експерти от "Алор брокер" също очакват обезценяването на рублата да продължи. Според тях изявленията от миналата седмица на финансовия министър и управителя на централната банка, че ще подкрепят рублата, са имали само краткотраен ефект.