Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини днес "зложелатели" на Беларус в опит да задушат страната му, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция БелТА. В първото си изявление след принудителното кацане на пътнически самолет на ирландската авиокомпания "Райънеър" в Минск президентът заяви пред парламента, че срещу Беларус се води "модерна хибридна война", която нарече "място за експерименти" и която ще продължи в източна посока.

Също пред депутатите премиерът Роман Головченко каза, че прогнозите на Запада за стагнация и спад на беларуската икономика не са се сбъднали и тя показва устойчив растеж.

Противно на прогнозите на експертите от западните агенции, които предричаха стагнация и спад, беларуската икономика набра нелош темп, каза премиерът, цитиран от БелТа и БТА.

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт е бил 102,5 процента спрямо равнището от миналата година благодарение на положителното салдо на външната търговия - над 800 милиона долара. Това е рекорден показател за последните 10 години, подчерта Головченко.

Според него е имало опити страната да бъде откъсната от западните финансови ресурси чрез широка мрежа от провокатори и агенти, разпространяващи слухове за неминуема девалвация, замразяване на депозити и други подобни ужасяващи сценарии, с които да се парализира финансово-банковата система на страната.

Този план не успя. Беларуската рубла не само е стабилна, но и постепенно укрепва позицията си спрямо световните валути, подчерта премиерът.

Притокът на чуждестранна валута в банките през целия период бе по-голям от изтичането. Златновалутните резерви нараснаха с 338 милиона долара и на 1 май бяха 7,3 милиарда долара, уточни Головченко.

Изявлението на премиера идва на фона на острите международни реакции във връзка с отклоняването на граждански полет и принудително приземяване на самолета на летището в Минск. Много световни лидери нарекоха действията на беларуските власти въздушно пиратство. 

Самолет на авиокомпания "Райънеър" по маршрут от Атина за Вилнюс се приземи извънредно в Минск в неделя, 23 май, след като бе прехванат от изтребител МиГ-29 от беларуската армия във връзка с информация, че на борда на пътническия самолет има взривно устройство. След приземяването на самолета в Минск беларуските власти арестуваха пътуващия в самолета Роман Протасевич, опозиционен журналист и основател на телеграм канала "Нехта", който изигра важна роля по време на антиправителствените демонстрации в Беларус миналата година.

Събитията доведоха до бойкот на небето над Беларус и летищата му

Какви са реакциите на авиокомпаниите, обобщени от Ройтерс.

ЕърБалтик (AirBaltic)

Латвийската авиокомпания ЕърБалтик от вчера преустанови временно всичките си полети от Рига до Минск до второ нареждане, след като бе планирала до три полета седмично между Латвия и Беларус до края на октомври. министърът на транспорта Талис Линкайтс каза пред телевизия ТВЗ, че загубите няма да бъдат милиони, а хиляди евро. Европейската комисия ще обсъди какви компенсационни механизми са възможни в тази ситуация, добави той.

"В тази ситуация е важна безопасноста на полетите и пътниците, икономическият аспект не е изиграл роля при взимането на решението", изтъкна латвийският министър.

Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM)

Ер Франс спря да лети над Беларус от вчера, след като лидерите от ЕС обявиха планове за забраняване на полетите на европейски компании над въздушното пространство на тази страна. Нидерландското подразделение на авиопревзвача прекрати полетите си над Беларус в понеделник.

Финеър (Finnair)

Финландската нискотарифна авиокомпания съобщи вчера, че няма да използва беларуското въздушно пространство. Това решение ще засегне три нейни полета седмично.

ЛОТ (LOT)

Полската ЛОТ обяви вчера, че няма да лети над въздушното пространство на Беларус и спира полетите си до столицата Минск.

Луфтханза (Lufthansa)

Германският авиопревозвач Луфтханза, който в понеделник спря полетите си над Беларус до второ нареждане, снощи отмени всичките си полети от Франкфурт до Минск до 3 юни включително.

Райънеър (Ryanair)

Ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър обяви вчера, че няма планирани полети над беларуското въздушно пространство.

САС (SAS)

Скандинавските авиолинии САС, които извършват два полета седмично между Осло и Киев, съобщиха в понеделник, че ще избягват беларуското въздушно пространство.

Смартуинг (Smartwing)

Чешката авиокомпания Смартуинг заяви днес, че ще избягва въздушното пространство над Беларус при полетите си до и от Москва.

Еър Арабия (Air Arabia)

Ръководителят на близкоизточната нискотарифна авиокомпания Еър Арабия каза вчера, че се надява инцидентът в Беларус да бъде единичен случай и да няма отражение за сектора.

Сингапурски авиолинии СИА (SIA)

Сингапурските авиолинии уведомиха, че ще пренасочат полетите си до Европа, за да избягват беларуското въздушно пространство.