След принудителното отклоняване на самолет на Ryanair към Минск в неделя големи авиокомпании от страни членки на ЕС обявиха, че спират да летят над Беларус, както препоръча Европейският съвет вчера. На британските самолети пък бе наредено да стоят далеч от въздушното пространство на тази страна.

В отговор и Минск спря полети на националния авиопревозвач до европейски столици. 

Европейската агенция за контрол на авиотрафика Eurocontrol съобщи, че около 2500 самолета, използващи въздушното пространство на ЕС, са излетели от, приземили са се в или са прелетели над Беларус през седмицата до 19 май.

Вижда се, че Беларус лежи на пътя на полетите между Европа и Азия. Заобикалянето на страната би забавило полетите и би струвало много пари на авиокомпаниите. Минск на свой ред ще се лиши от такси за преминаване.

Авиокомпании започнаха бойкот

Френският авиопревозвач Air France обяви днес, че спира "до второ нареждане" полетите през въздушното пространство на Беларус, предаде Франс прес.

Air France се запозна със заключенията на Европейския съвет и спира до второ нареждане полетите на самолетите си във въздушното пространство на Беларус, посочи авиокомпанията.

Германската авиокомпания Lufthansa заяви, че временно спира да извършва дейности в беларуското въздушно пространство.

"Предвид развитието на сегашната ситуация преустановяваме засега дейностите във въздушното пространство на Беларус", заяви авиопревозвачът.

Нидерландската авиокомпания KLM временно ще спре полетите над Беларус. Решението беше взето, след като нидерландският министър-председател Марк Рюте призова авиокомпаниите в Европа да избягват беларуското въздушно пространство, посочва Ройтерс.

"KLM взе под внимание призива на министър-председателя Рюте за временно спиране на полетите над Беларус до второ нареждане. КЛМ ще се вслуша в този призив", заяви авиокомпанията.

Финладската Finnair се присъедини към авиокомпаниите, които временно спират да използват въздушното пространство на Беларус. Решението засяга много малко полети - три седмично, посочи говорителка на авиопревозвача.

Singapore Airlines също измени част от маршрутите на полетите си, за да избегне въздушното пространство на Беларус.

Австрийската Austrian Airlines също обяви, че ще заобикаля Беларус.

Полската авиокомпания LOT спря полетите до Минск и определи алтернативни маршрути за самолетите, преминаващи над територията на Беларус.

Испанската Iberia също съобщи, че спира полетите през въздушното пространство на Беларус. Авиокомпанията не лети над Беларус всеки ден, а само в отделни случаи, при изпълнение на чартърни полети до Китай.

Какво реши Брюксел

На заседанието си в Брюксел държавите от ЕС обявиха, че ще затворят въздушното си пространство за самолети, идващи от Беларус, и поискаха от своите авиокомпании да избягват да летят над бившата съветска република. Събралите се лидери обявиха и предстоящото налагане на нови санкции, по-специално икономически. Европейският съвет призова Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да разследва случая на принудително отклоняване и приземяване на пътнически самолет, извършващ полет между две страни, членки на Общността (Гърция и Литва).

Регулаторът Eurocontrol обяви вчера, че работи с авиокомпаниите и със службите за навигация на въздушното движение в съседните на Беларус страни, за да гарантира, че при желание авиокомпаниите ще могат да заобиколят източноевропейската страна.

По данни на регулатора три европейски авиокомпании - Lufthansa, полската LOT и латвийската airBaltic извършват 14 полета седмично до Беларус.

Заради затварянето на източната част от въздушното пространство на Украйна редица европейски авиокомпании използват въздушното пространство на Беларус за маршрутите си до Азия, уточни Eurocontrol.

Забрана и от съседа Украйна

Украйна забранява от полунощ всички полети от и до Беларус. Освен това тя няма да позволява пътници, идващи от съседната страна, да преминават през нейните летища, обяви днес украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба уточни, че полетите между украински и беларуски летища ще бъдат забранени, а украински авиокомпании няма да могат да преминават през беларуското въздушно пространство.

Минск също отменя полети

Националният авиопревозвач на Belavia отменя полетите си до Париж и Лондон в периода 25 май - 30 октомври 2021 г. заради решението на властите на Великобритания и Франция да забранят полетите на компанията от и до техни летища, предаде ТАСС.

Авиокомпанията днес отмени полет Минск-Париж, планиран по разписание за 08:25 часа местно време. Това бе първият полет в европейско направление, който превозвачът трябваше да изпълни днес.