Съединените щати "в координация с Европейския съюз и други съюзници и партньори ще търсят отговорност от режима на Лукашенко", заяви съветникът на президента на САЩ Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан в разговор с лидера на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска, след като пътнически самолет на Ryanair беше принуден да кацне при инцидент, заклеймен от западните страни като "държавно пиратство".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че беларуския президент Александър Лукашенко трябва да разбере, че последиците ще бъдат тежки. Тя даде да се разбере, че ЕС подготвя санкции, които ще бъдат "много силен отговор" и ще засегнат отговорните за отклоняването на полета; фирми и организации, които подкрепят режима в Минск, както и въздухоплаването в Беларус.

Какво обаче най-силно ще засегне режима и Лукашенко. Рецептата за това даде отхвърления от Кремъл бивш петролен магнат и критик на властта в Москва Михаил Ходорковски. Той каза, че европейските страни трябва да накажат  Лукашенко, като санкционират производителите на петрол и поташ (калиев карбонат).

"Диктаторът трябва да бъде ударен там, където го боли най-много: портфейлът му", е препоръката на Ходорковски.

"Европейските страни трябва да се присъединят към санкциите на САЩ срещу "Белнафтехим" (Belneftekhim) и да санкционират "Беларускалий" (Belaruskali), каза Ходорковски.

"Белнефтехим" е държавната петролна компания на Беларус. "Беларускали" е един от най-големите производители на поташ в света. Не съществуват заместители на калия като водещо хранително вещество за растенията и като основно хранително изискване за животните и хората, категорични са специалистите.

Беларускалий АД е един от най-големите световни производители и износители на калиеви торове. Според Международната асоциация на торовете компанията държи петото място в световното производство на калий. "Нашите продукти отговарят на най-високите изисквания и са удостоени с най-високите международни награди. Тези факти позволяват на компанията да се конкурира успешно с други производители и да изнася нашия продукт в повече от 120 страни", се казва в представянето на корпоративната интернет страница. През 2018 г. компанията отпразнува своята 60-годишнина.

През същата година - на 24 август, стартира изграждането на нов завод за производство на калиев нитрат (калиева селитра). Новите продукти ще бъдат произведени по канадска технология - на Migao Corporation (регистрирана и листвана в Канада корпорация, но с основна дейност в Китай - б.р.), чрез преобразуване на амониев нитрат и калиев хлорид, и ще бъдат продавани в ЕС, Русия, Турция и доставяни на вътрешния пазар.

Беларуският държавен концерн за нефт и химия "Белнофтехим" е един от най-големите индустриални комплекси на Беларус. Неговите предприятия изпълняват пълен цикъл от дейности, свързани с проучването и производството на суров петрол, транспортирането му, рафинирането и продажбите на петролни продукти.

Компанията изтъква, че беларуските рафинерии се отличават с високо технологично ниво на ефективност на рафиниране и качество на петролните продукти, отговарящи на световните стандарти.

Оттам нефтохимическата промишленост на Беларус произвежда:

- минерални торове (азотни и NPK - Азот (N), Фосфор (P), и Калий (K);

- над 300 вида и размери гуми, а като количество повече от 5 млн. годишно за леки, товарни и тежкотоварни автомобили, автобуси, тролейбуси, пътно-строителни превозни средства, трактори и селскостопански машини;

- полиестерни влакна и прежди;

- полиетилен с ниска плътност, както и широка гама от акрилни влакна;

- стъклени влакна и продукти от тях;

- найлонови влакна, кордови платове, както и необработен найлон-6 и композитни материали на негова основа;

- биодизелово гориво;

- бои, лакове и други продукти.

Подчертава се, че всички организации на "Белнефтехим" работят съгласно системата от международни стандарти за качество от серията ISO 9000. И по качество и екологична чистота на моторните горива, Република Беларус е лидер сред страните от ОНД.