След "маратонски" разговори между министрите от Г-20 не бе постигнато споразумение за 58 от 60 параграфа на споразумение за климата. В съвместно изявление се признава, че въздействието на глобалното затопляне при 1,5 ° C е "много по-ниско", отколкото при 2 ° C, и се призовава за ускоряване на прехода към чиста енергия. За "голямо мнозинство" от членовете, това включва постепенно премахване на въглищата. Формален домакин на срещата бе Италия, съобщи Climate Home News, цитирайки резултатите от срещата на министри на енергетиката и околната среда в Лондон.

Китай, Русия и Индия са сред страните, които се съпротивляват за създаването на график за постепенно прекратяване на производството на въглища, оставяйки на лидерите да намерят изход от задънената улица по-късно тази година.

Преди срещата британският представител на предстоящите преговори по климата на COP 26 Алок Шарма каза на министрите: "Ние знаем, че базовата енергия на въглищата е несъвместима с бъдещето, което поддържа идеята за 1,5 [° C] жива. Нека да кажем на света днес, че ще се стремим да сложим край въглищата както у дома, така и в чужбина."

Но с Китай, Русия, Индия, Турция и Саудитска Арабия сред защитниците на изкопаемите горива нямаше консенсус. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните с високи доходи да се откажат от въглищата през 2030 г., а развиващите се страни да ги последват до 2040 г. И докато този преход е почти завършен във Великобритания, много страни от Г-20 все още имат значителна въгледобивна индустрия.

Миналата седмица Индонезия представи на ООН дългосрочна стратегия за климата, която предвижда продължаването на изгарянето на въглища след 2050 г., разчитайки на технологии за улавяне и съхранение на въглерод за смекчаване на емисиите, припомня Climate Home News.

Япония публикува проект за енергиен план, който включва генериране на 19% от електроенергията от въглища през 2030 г.

Китай получава над 60% от електроенергията си от въглища, има най-големите в света планове за нови местни въглищни електроцентрали и е най-големият поддръжник на въглищната енергетика в чужбина.

Ли Шуо от Грийнпийс, Източна Азия, заяви пред медията, че принуждаването на Китай да се съгласи да прекрати финансирането на въглищата в чужбина ще бъде по-лесно, отколкото постепенното прекратяване на въглищната индустрия в страната, но предизвикателствата и на двете не трябва да се подценяват.

Водещият преговарящ за климата за Алианса на малките островни държави, Диан Блек-Лейн, похвали министрите, които "отказаха да се примирят със слаб консенсус". Тя каза в изявление: "Интересно е да се види, че някои държави от Г-20 не позволяват на традиционната власт и политика на петролната, газовата и въглищната промишленост изцяло да надделеят ".

Министрите също така не успяха да уговорят дата, до която да прекратят "неефективните" субсидии за изкопаеми горива - нещо, което групата за пръв път обеща през 2009 г., но не постигна особен напредък. По-малобройният и по-богат Г-7 определи своя краен срок до 2025 година. Членовете на Г-20 общо са предоставили 3.3 трилиона долара субсидии за изкопаеми горива в периода 2015-2019 г., според анализ на BNEF. Въпреки че това, което се смята за "неефективна" субсидия, е отворено за тълкуване от експертите.

Решаването на тези въпроси сега се пада на лидерите на страните от Г-20 на срещата на върха в Рим, планирана за 30 октомври. Том Еванс, експерт по климатична дипломация в E3G, мозъчен тръст за за климатични промени, работещ за ускоряване на глобалния преход към нисковъглеродно бъдеще, заяви:

"Г-20 с право прие, че е необходимо ускоряване на действията по климата през 2020 г., за да се запази границата от 1,5 ° C". "Прекратяването на финансирането на въглища и определянето на дата за прекратяване на въглищата са необходимите първи стъпки за реализиране на тази визия. Преодоляването на задънената улица на Г-20 по тези въпроси ще изисква промяна в дипломацията по климата между сега и срещата на върха на лидерите през октомври ", добави той.

3е-news.net