Северна Македония ще бъде първата държава в Западните Балкани, която ще се откаже от употребата на въглища за енергийните си нужди. Страната ще затвори двете си въглищни централи до 2027 г., дата, която е в съответствие с Парижкото споразумение на ООН за климата.

Страната стана част от Алианса Powering Past Coal, основан през 2017 година от Великобритания и Канада, става ясно от съобщение на организацията. Алиансът е вид коалиция на национални и правителства, предприятия и организации, работещи за напредък в прехода от производството на въглища към чиста енергия.

Друга държава от Западните Балкани, Черна гора, също се присъедини към алианса, но нейният план за поетапно премахване на въглищата е до 2035 г. Този срок превишава с пет години крайният срок на Парижкото споразумение за климата на ООН, съобщава Emerging Europe.

"Решението на Северна Македония да се присъедини към клуба на европейските държави, спиращи употребата на въглища до 2030 г., отново подчертава факта, че споразумението от Париж за поетапното отказване от твърдото гориво вече е норма за европейските страни", казва Махи Сидериду, управляващ директор в Europe Beyond Coal - неправителствена организация, която води кампания за прекратяване на използването на въглища в 28 европейски държави, включително Западните Балкани и Турция.

"Добавянето на Северна Македония към тази група е особено важно, тъй като това е първата страна от Западните Балкани, която се ангажира да се откаже от въглищата", посочва Сидериду.

Елена Николовска, мениджър комуникации в Центъра за екологични изследвания и информация, Eko-svest, македонска НПО, уточнява, че като страна, която вече усеща ефектите от изменението на климата и не може да си позволи да плати високата цена на неговото въздействие, Северна Македония няма друга възможност, освен да ускори своите климатични амбиции. "Ангажиментът за постепенно премахване на въглищата до 2027 г. е ключова част от това," казва тя.

По нейните думи, преходът вече започна във въглищните региони в Северна Македония и местните общности проправят пътя в тази насока. "Продължавайки напред, трябва да се уверим, че това ще да бъде прозрачен процес, при който се чува гласа на местните и никой няма да бъде изоставен", уточни Елена Николовска.

3е-news.net