Германският канцлер Ангела Меркел подчерта във видеоконферентен разговор с китайския премиер Ли Къцян, че е необходимо Китай да предприеме действия за отваряне на своя пазар и да се отнася справедливо към чуждестранните компании, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Канцлерът изтъкна нуждата от по-нататъшни стъпки за пазарния достъп, реципрочността и равнопоставеното отношение към чуждестранните компании", каза Зайберт.

"Сключването на амбициозно инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Китай е важен елемент в този процес", заяви той.

По думите на говорителя Меркел е казала на Ли, че Германия, която поема ротационното председателство на ЕС следващия месец, иска основана на правила свободна многостранна търговия плюс подсилена Световна здравна организация.

Меркел и Ли са потвърдили три споразумения между китайски и германски партньори преди видеоконференцията, в която е участвал и германският министър на икономиката Петер Алтмайер.

Германският канцлер и китайският премиер също така са обсъдили своето сътрудничество за справяне с пандемията от коронавирус, правата на човека, ситуацията в Хонконг, инвестиционни и търговски въпроси в различни икономически сектори.