Срещата ЕС-Китай, в която с видеоконференция ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, ще се състои до края на юни, съобщи говорител на комисията, цитиран от БТА.

ЕС винаги поставя пред Китай въпроса за човешките права, посочи той в отговор на въпроси на пресконференция. Говорителят добави, че за утре е насрочена видеоконференция между върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и китайския външен министър Ван И.

Миналата седмица Германия съобщи, че заради пандемията от Ковид-19 се отлага срещата, насрочена за септември в Лайпциг между европейските държавни и правителствени ръководители, и китайския президент Си Цзинпин. Тази среща бе подготвяна като част от германското председателство на Съвета на ЕС във втората половина на годината.

Говорителят днес добави, че ЕС и Китай ще обсъдят до края на юни възможностите за задълбочаване на сътрудничеството, особено в Африка, където има нужда от действия срещу разпространението на заразни болести. По неговите думи двете страни ще обсъдят също международни и регионални въпроси, както и необходимостта от успокояване на напрежението по света.

В отговор на въпроси той поясни, че ЕК е проверила и не е открила нарушения в процедурата за избор на китайски строител на нов терминал за втечнен газ в Кипър. По силата на действащото европейско законодателство можем само да направим заключението, че изискванията в този случай са спазени, допълни говорителят.

В неделя, 7 юни, стана известно, че износът и вносът на Китай са намалели през май, главно заради последствията от коронавируса и търговското напрежение със САЩ.

Експортът е спаднал с 3,3 на сто спрямо миналата година и е бил 206,8 милиарда долара, а импортът се е сринал с 16,7 процента до 143,9 милиарда долара, обяви АП, като се позова на информация от китайските митнически власти.

Спадът в обема на износа през май идва след изненадващия му ръст с 3,5 на сто през предходния месец. Износът за САЩ е бил общо за 37,2 милиарда долара, а вносът - за 9,3 милиарда долара.

Анализатори очакваха намаляване на износа, обяснявайки ръста през април с поръчки, направени преди рестрикциите заради коронавируса да са се отразили на икономиките в чужбина, и прогнозираха, че клиентите от Америка и Европа вероятно ще отменят други поръчки.