Началникът на германската федерална полиция обвини авиокомпаниите в нарушаване на правилата за ограничаване на коронавируса, предаде ДПА.

В интервю за в. "Билд" днес Дитер Роман заяви, че "само през последните шест дни федералната полиция е идентифицирала около 600 нарушения от авиокомпании".

Пътници от региони с високи нива на COVID-19 или с идентифицирани мутации, са влезли в Германия без дигитална регистрация или без да покажат актуален негативен резултат от тест за коронавируса въпреки правилата, изискващи авиолиниите да проверяват тези неща преди излитането.

"Това е безотговорно", заяви Роман, като добави, че липсата на контрол е една от причините за въведените забрани за влизане в Германия.

Авиокомпаниите сега рискуват да бъдат глобени от здравните власти със суми до 25 000 евро за пасажер в нарушение.

От вчера Германия забрани влизането от страни, където вариантите на вируса изглеждат по-заразни и бързо разпространяващи се. Списъкът включва Великобритания, Ирландия, Португалия, Южна Африка и Бразилия. От днес се прибавят африканските държави Лесото и Есватини (бивша Свазиленд). Забранено е компаниите за въздушен, морски, железопътен и автобусен транспорт да превозват пътници от тези региони до 17 февруари. Изключения се прилагат за германски граждани и чужденци с постоянно местожителство в Германия, транзитни пътници и шофьори на камиони, транспортиращи стоки.