Три събития в два дни може би ще раздвижат ваксинацията в Европейския съюз. Една от големите надежди - BioNTech-Pfizer, съобщи, че разширява мощностите си за добив на иРНК ваксината. ЕС поръча още стотици милиони дози от този производител. Пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна недостатъци в планирането и договарянето, обеща промяна и постигане на заложената цел.

Новите мощности 

Лабораторията на германската компания "Бионтех" (BioNTech) съобщи, че започва производство на ваксината си срещу новия коронавирус, създадена заедно с американския й партньор Пфайзер (Pfizer), в Марбург, предаде Франс прес.

"Започнахме първия етап от производството на ваксини в завода в Марбург", в германската провинция Хесен, съобщи "Бионтех".

На новите мощности се възлагат надежди за увеличаване на доставките. Според предварителна информация в завода, придобит от швейцарската "Новартис" (Novartis), се планира да бъдат произвеждани около 750 милиона дози годишно. Предприятието ще заработи с пълната си мощност след няколко месеца.

На 1 февруари "Бионтех" съобщи, че планира през тази година да произведе общо 2 милиарда дози от ваксината като увеличи очаквания до момента обем над 50 процента.

Временното забавяне на доставките на ваксини предизвика в средата на януари раздразнение сред редица европейски правителства и промяна в плановете, а  Европейската комисия беше подложена на остри критики.

Поръчани от 300 млн. дози

Говорител на ЕК съобщи вчера, че ЕС е финализирал сделка с "Бионтех/Пфайзер" (BioNTech-Pfizer) за доставка на още 300 милиона дози от ваксината.

През ноември м.г. ЕС осигури 300 милиона дози от ваксината и обяви предварителна сделка за още 300 милиона дози на 8 януари. "Комисията одобри новото споразумение в понеделник", заявил говорителят, цитиран от Ройтерс.

Представител на ЕС, участващ в преговорите с "Пфайзер" заяви, че съгласно новата сделка държавите от ЕС вече са поръчали 200 милиона дози за доставка тази година, а преговорите за сроковете за други 100 милиона дози още продължават.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви днес, че България ще поръча допълнително 2 897 694 дози от ваксината на BioNTech-Pfizer към досега договорените 1 милион дози.

ЕК призна недостатъците по осигуряване на ваксини

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отчете днес пред Европейския парламент допуснатите грешки при осигуряването на ваксините срещу ковид, предаде БТА.

Закъсняхме с издаването на достъп до пазара на препаратите, бяхме оптимисти за производствените възможности и твърде уверени, че доставките ще пристигнат навреме, посочи тя. Урокът е, че подценихме трудностите пред масовото производство. Подготвяме законодателство, което да позволи по-бързо одобрение на ваксините, добави председателят на комисията.

Осигурихме предварително милиарди евро за развитие на производствени мощности и сега очакваме предсказуемост. Ваксинацията в ЕС набира скорост, вече 17 милиона европейци бяха имунизирани.

Запазваме целта до края на лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС. Правилно беше заедно да поръчаме ваксините, иначе щеше да настъпи краят на нашата общност, заяви председателят на ЕК.

Фон дер Лайен отбеляза, че за производството на ваксините са необходими над 400 съставки, доставяни от над 100 дружества. Ще се постараем да осигурим достъп до всички сключени споразумения с производителите на ваксини, защото доверието се основава на прозрачност, заяви председателят на Европейската комисия.