Въздействието на сегашния локдаун в Германия върху икономиката не е твърде тежко и Берлин ще използва фискалния си капацитет, който е достатъчен, ако се наложи подкрепа. Това заяви днес финансовият министър Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Берлин прогнозира, че икономическият растеж ще се възстанови с темп от 4,4 процента тази година след очаквано свиване от 5,5 на сто през 2020 година. Според някои частни прогностици официалната перспектива е оптимистична, като се има предвид, че страната отново е в хватката на национална карантина, допълва БТА.

Припомняме, че миналия месец институтът Ифо (Ifo) намали оценката си за 2021 година от 5,1 на 4,2 процента.

През юни Германия представи пакет от стимули за 130 милиарда евро, който е в основата на фискалния отговор срещу Ковид-19. Помощта е една от най-големите сред западните държави.

Само допълнителните държавни разходи на Германия са 8,3 процента от БВП, по данни на европейския мозъчен тръст Брюгел (Bruegel).

Това принуди Берлин да прекрати конституционните си ограничения върху бюджетния дефицит, изпращайки държавните заеми до рекордни стойности за следвоенния период.

Очаква се правителството да натрупа общо над 300 милиарда евро нов дълг за 2020 и 2021 година.