Великобритания ще наложи санкции на предприятия и хора, които са най-тясно свързани с руския президент Владимир Путин, ако Русия предприеме някакви действия срещу Украйна, съобщи Ройтерс. Това предупреждение днес беше отправено от главния секретар на финансовото министерство Саймън Кларк.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Лондон - или "Лондонград", както понякога го наричат - се превърна в предпочитана дестинация за потока от пари от бившите съветски републики.

Противниците на Путин неведнъж са призовавали Запада да стане по-строг към идващите от Русия пари, но олигарси и руски официални лица продължават да се хвалят с баснословното си богатство в най-луксозните европейски дестинации.

"Заявяваме пределно ясно, че ако Русия предприеме по-нататъшни действия срещу Украйна, тогава ще затегнем още повече режима на санкциите и ще насочим мерките към онези предприятия и хора, които са с най-тесни връзки с Кремъл", заяви Кларк пред Скай Нюз.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че заплахата от санкции ще представлява атака срещу руския бизнес. Той отбеляза, че подобни действия ще имат обратен ефект, като навредят на британските компании и предупреди, че Русия ще отговори на това.

В предупреждение към близките до Путин, външният министър Лиз Тръс каза във връзка с разширяването на законодателството за санкции на Обединеното кралство следното: "Всяка компания, която представлява интерес за Кремъл и режима в Русия, би могла да бъде поставена под прицел".

"Така че няма къде да се скрият олигарсите на Путин или руските компании, участващи в поддържането на руската държава." "Това е, което гледаме да направим тази седмица."

Лиз Тръс не изключи възможността по-строгите санкции, които се очаква да бъдат разгледани в парламента в понеделник, да включват изземването на собственост на руски олигарси във Великобритания, главно в Лондон. Министърът не навлезе в подробности, но даде да се разбере, че всички опции за санкции и за мишени са на масата.

"Това, което законодателството ни позволява да направим, е да поразим много по-голямо разнообразие от цели, така че нека никой не си мисли, че е че ще бъде имунизиран срещу тези санкции."

Великобритания наложи санкции на около 180 души и 48 юридически лица, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., припомня Ройтерс. 

В черния списък са шестима души, които според Великобритания са близки до Путин: бизнесмените Юрий Ковалчук, Аркадий Ротенберг и Николай Шамалов, бившият офицер от КГБ Сергей Чемезов, секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и шефът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников.

Санкциите позволяват на Великобритания да замрази индивидуални активи и да забрани на физически лица да влизат в Обединеното кралство.

Те също така забраняват на всяко физическо лице да работи с прехвърляеми ценни книжа или инструменти на паричния пазар след 2014 г. с падеж над 30 дни, издадени от Сбербанк, VTB bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB), Rosselkhozbank, OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation, Uralvagonzavod, Rosneft , Транснефт или Газпром нефт.