Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева ще бъде в Китай от 24 до 30 март, съобщиха пред Ройтерс източници от институцията.

Георгиева ще бъде основният оратор на Китайския форум за развитие на 26 март в Пекин. След това, на 30 март, тя ще говори и на годишната конференция на Форума за Азия в град Боао в провинция Хайнан.

Кристалина Георгиева ще вземе участие и в редица съпътстващи събития и двустранни срещи с местните китайски власти, допълниха източници от МВФ.

Георгиева заминава за Китай, непосредствено сред като новото китайско ръководство встъпи в длъжност след парламентарна сесия по-рано този месец. То включва новия премиер Ли Цян и вицепремиера Хъ Лифън, който замени Лю Хъ като най-високопоставено длъжностно лице в икономическата област.

Георгиева настоява Китай да участва по-пълноценно в осигуряването на облекчения по дълга на държави в затруднено положение, вземали големи заеми от Пекин, като организира през февруари "кръгла маса" за дискусия по държавния дълг с участието на китайски представители в кулоарите на форума на финансовите лидери от групата Г-20 в Индия.

По-късно Китай се съгласи да осигури конкретни гаранции за финансиране на Шри Ланка. Очаква се това да активира спасителна програма на стойност 2,9 милиарда долара от МВФ за закъсалата островна държава.

Не е ясно обаче, дали Пекин ще предостави подобни гаранции и намаления по главницата на дълговете на други държави, сред които е и Замбия.