Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди, че трябва да "мислим за немислимото", тъй като живеем в "по-податлив на сътресения свят", повлиян от пандемията от COVID-19, руската инвазия в Украйна и неотдавнашното земетресение в Турция и Сирия.

"Трябва да променим начина си на мислене, за да сме по-гъвкави и по-ориентирани към изграждането на устойчивост на всички равнища, за да можем да управляваме по-добре кризисни ситуации". Това заяви днес Кристалина Георгиева в панела "Световна правителствена среща на върха", организиран от Хадли Гембъл от Си Ен Би Си, предаде БТА.

"Това, за което сме много загрижени е непредвидимото", подчерта Кристалина Георгиева.

Шефката на МВФ сигнализира за необходимостта от устойчивост на планетата ни, в обществата, които трябва да предложат равни възможности и при хората, които трябва да се възползват от образование, здравеопазване и добра социална защита.

"Не сме там, където трябва да бъдем, за да сме добри стопани на планетата ни за нашите деца", добави Кристалина Георгиева.

В предишно интервю за Си Ен Би Си Георгиева заяви, че ще са необходими повече частни инвестиции, за да се помогне на развиващите се страни да постигнат климатичните си цели, тъй като не могат да бъдат покрити от държавната помощ и местно правителствено финансиране.

По темата за руската инвазия в Украйна Георгиева заяви, че светът е загубил "много ценен мирен дивидент" , което е накарало хората да харчат повече за отбрана и по-малко за здравеопазване и инфраструктура.

"Вече не можем да приемаме мира за даденост", добави тя.

Георгиева подчерта, че МВФ трябва да изиграе "стабилизираща роля" във войната в Украйна и страната се нуждае от между 40 и 48 милиарда долара, за да функционира тази година.

По-рано управляващият директор на МВФ описа инвазията в Украйна като "най-важния единичен отрицателен фактор" за икономиката през 2022 година.

Глобалната икономика ще нарасне с 2,9 на сто тази година, според прогнозите на вашингтонската институция.