Време е Китай да отстъпи от мащабните локдауни и да премине към по-целенасочен подход към КОВИД-19. Това препоръча днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, след като преди няколко дни в редица китайски градове избухнаха протести срещу политиката на властите за борба с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Тя призова за "рекалибриране" на строгата политика за "нулев ковид" на Пекин, която има за цел да изолира всеки отделен случай на заболяването, "точно заради влиянието й както върху хората, така и върху икономиката".

В интервюто, което даде за АП по широк кръг теми, ръководителката на МВФ също така предупреждава, че е твърде рано Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да изоставя политиката си на агресивно повишаване на водещите лихви.

Виждаме колко е важно да се отстъпи от мащабните локдауни, да се действа много целенасочено с ограниченията. Това позволява да се овладее разпространението на КОВИД-19, без да се плаща значителна икономическа цена, каза Георгиева в Берлин.

Тя призова Китай също така да се обърне към ваксинационна политика и да се съсредоточи върху "ваксиниране на най-уязвимите". Ниските нива на ваксиниране сред най-възрастните е важна причина Пекин да прибягва до локдауни, а появата на по-заразни варианти постави засилен акцент върху усилията за предотвратяване на всякакво евентуално разпространение на патогена.

Локдауните обаче забавят всичко - от пътуванията до оборота в търговията на дребно и продажбите на автомобили във втората по големина световна икономика. Георгиева призова Пекин "да коригира цялостния си подход към начина, по който Китай оценява функционирането на веригите за доставки предвид "ефекта на доминото", което това оказва върху останалата част от света".

МВФ прогнозира, че тази година китайската икономика ще нарасне само с 3,2 на сто, което е под средния темп на растеж за света - нещо, което по принцип рядко се случва.

Докато ефектът от ковид политиката на Пекин се усеща по целия свят, Георгиева очерта като най-големия риск за световната икономика високата инфлация, която принуждава централните банки да повишават водещите си лихви, което оскъпява кредитите за потребителите и бизнеса. Същевременно се усеща необходимост правителствата да подпомогнат най-уязвимите, без обаче да подкопаят основите за икономически растеж с твърде големи разходи.

На въпрос дали УФР не би трябвало да направи пауза в повишаването на водещите си лихви, което води до засилване на долара и поставя под натиск най-бедните страни, Георгиева заявява, че американската централна банка "няма друг вариант, освен да следва същия път, докато се стигне до реално понижаване на инфлацията".

"Дължат това на американската икономика, дължат го на световната икономика, защото каквото се случи в САЩ, ако инфлацията не бъде поставена под контрол, може също да повлияе останалата част от света", предупреди ръководителката на МВФ.