Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева открои инфлационния натиск и икономическото забавяне на Китай като основните рискове пред икономическата перспектива на Азия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тя говори пред икономически форум на АСЕАН+3 в Сингапур.

Георгиева смята, че икономиките на страните от АСЕАН са "лъч надежда" за световната икономика с очакван растеж от 5 на сто през настоящата година и малко по-малък през следващата. Тя обаче изтъкна, че перспективите са "крайно" несигурни и под влиянието на рискови фактори като продължаващата война в Украйна, затягането на глобалната финансова политика и забавянето на икономическия растеж в Китай.

По думите на управляващия директор на МВФ властите в Пекин трябва внимателно да калибрират антиковид стратегията си, за да ограничат въздействието й върху икономиката, тъй като това е от съществено значение за поддържането на растежа и за възстановяването.

Георгиева посочи още, че инфлацията тепърва може да създава проблеми в Азия, след като през настоящата година вероятно ще бъде със средна стойност от около 4 на сто, но ще продължи да се покачва.