За голяма част от глобалната икономика 2023 г. ще бъде трудна година, тъй като основните двигатели на глобалния растеж - Съединените щати, Европа и Китай - изпитват отслабване на активността, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю, излъчено в неделя сутринта в новинарска програма "Face the Nation" на американската телевизия CBS. Тя беше помолена да коментира един от последните доклади на МВФ, който предрича "година на сътресения", а от фонда смятат, че "най-лошото тепърва предстои".

"Това е, което ще видим през 2023 г. Това ще бъде трудна година за голяма част от световната икономика, по-трудна от тази, която оставяме зад гърба си. Защо? Защото темповете на растеж на трите най-големи икономики - САЩ , ЕС и Китай - се забавят едновременно", каза тя.

През октомври МВФ намали перспективите си за глобалния икономически растеж през 2023 г., отразявайки продължаващите негативни ефекти от войната в Украйна, както и инфлационния натиск и високите лихвени проценти, водени от затягащата парична политика на Федералния резерв на САЩ, целящя да намалят този ценови натиск.

Оттогава Китай се отказа от политиката си за "нулев Covid-19" и се зае с хаотично повторно отваряне на икономиката си, въпреки че потребителите там остават предпазливи, тъй като случаите на коронавирус нарастват. В първите си публични коментари след промяната в политиката президентът Си Цзинпин призова в събота в новогодишното си обръщение за повече усилия и единство, докато Китай навлиза в "нова фаза".

"За първи път от 40 години насам растежът на Китай през 2022 г. вероятно ще бъде равен или под глобалния растеж", каза още Кристалина Георгиева в интервюто пред телевизия CBS, записано през декември миналата година.

Ръководителката на МВФ прогнозира, че смекчаването на антиковидните ограничения в Китай ще доведе до разпространение на коронавируа, което неминуемо ще се отрази на китайската икономика.

"Следващите няколко месеца ще бъдат трудни за Китай, въздействието върху китайския растеж ще бъде негативно, въздействието върху региона ще бъде негативно, негативно ще бъде и въздействието върху световния растеж", подчерта Кристалина Георгиева, която миналата седмица пътува по работа с МВФ за азиатска държава.

"Бях в Китай миналата седмица, в балон в град, където няма Covid-19", каза тя. "Но това няма да продължи, след като хората започнат да пътуват".

Георгиева каза също, че икономиката на САЩ изглежда устойчива и че е възможно тя да избегне свиването, което се очертава да засегне една трета от икономиките по света.

"САЩ са най-устойчиви и може би ще избегнат рецесията. Виждаме, че техният пазар на труда продължава да е в доста добро състояние", заяви Георгиева.

Страните от Европейския съюз, продължи тя, "много сериозно пострадаха" от специалната военна операция на Руската федерация в Украйна. "Догодина половината Европейски съюз ще бъде в рецесия", подчерта в тази връзка Георгиева.

На въпрос дали европейските правителства биха се сринали в такъв случай, тя каза: "Правителствата функционират перфектно в невероятно трудни условия. Не, няма да се сринат."

"И още нещо забележително е, че светът всъщност се оказа по-устойчив, отколкото си мислехме преди година. Ние наблюдаваме реакцията на енергийните сътресения в Европа и Европа се движи решително към независимост от Русия. Да, ще е тежка зимата, може би следващата ще е още по-тежка, но освобождаването от зависимостта от Русия идва. Ще бъде постигнато", каза Георгиева. Тя потвърди, че фондът изчислява, че "една трета от световната икономика ще бъде в рецесия" през 2023 година.