Френската петролна компания "ТоралЕнержи" (TotalEnergies) и двата профсъюза с най-много членове от сектора изглежда днес са напът да постигнат споразумение на 18-ия ден от стачката, която предизвика недостиг на бензин във Франция. Общата конфедерация на труда (CGT) обаче, която е в основата на протеста, затръшна вратата на преговорите и ги определи като "маскарад", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Под натиска на правителството и стачката, която продължава 18 дни, ръководството на петролната група покани четирите представителни синдиката на спешни преговори през нощта на четвъртък срещу петък.

Представителите на двата по-умерени синдиката - Френска демократична конфедерация на труда (CFDT) и Френска конфедерация на мениджърите - Обща конфедерация на мениджърите (CFE-CGC), напуснаха централата на групата в 03:30 ч. сутринта (04:30 бълг. вр.), обявявайки, че подкрепят последното предложение на ръководството, което според тях е за 7-процентово увеличение на заплатата и повишение от 3000 на 6000 евро на бонуса.

Освен искането за увеличение на заплатите след изключителните печалби на групите, на фона на инфлацията, свързана с енергийната криза, протестната акция има за цел и да защити правото на стачка след решението на правителството да мобилизира служители от петролната индустрия, за да осигури доставките на гориво.

Сега всеки синдикат ще се консултира с членовете си, след което ще реши дали да подпише или не офертата преди обед.