Правителството на Франция е готово да се намеси, за да бъде намерено решение за "излизане от задънената улица", до която доведоха продължаващите седмици наред стачки в петролните рафинерии в страната, обявиха представители на кабинета, цитирани от Ройтерс и БТА.

Стачките и блокадите на петролни депа причиниха недостиг на горива в една трета от бензиностанциите във Франция.

"Решение трябва да бъда намерено до часове", заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер пред "Радио Франс".

Правителството е готово да почака профсъюзите и компаниите, които участват в трудовия спор, да намерят решение на проблема. Ако те не успеят да го направят, то няма да има друг избор, освен да се намеси и да прекрати стачките, заяви френският финансов министър.

"Нашите сънародници не трябва да се превръщат в съпътстващи жертви (на този трудов конфликт - бел. ред.)", добави Льо Мер.

"Правителството призовава всички блокади да бъдат прекратени веднага. В противен случай ние ще поемем отговорност... Възможността да се намесим е напълно реална", заяви говорителят на френското правителство Оливие Веран пред радио Ер Те Ел (RTL).

Той каза, че кабинетът може да нареди на служители да прекратят блокадите на петролните депа. Освен това може отново да прибегне до стратегическите петролни резерви на страната, ако се наложи.

Стачки и блокади на петролните бази предизвикаха дълги опашки по бензиностанциите във Франция

Снимка: AP/БТА

"Ситуацията е трудна. Трябва да намерим изход... Ние няма да позволим блокадите да продължат", заяви от своя страна френският министър на транспорта Клеман Бон пред радио Ер Ем Се (RMC).

Производството на горива във Франция е ограничено с над 60 процента поради стачките. Това доведе до повишаване на цените на дизеловото гориво и принуждава страната да увеличи вноса на му.

Трудовият протест засяга предимно петролни рафинерии и депа на френската корпорация "Тотал енержи" (TotalEnergies), но и съоръжения на местното подразделение на американския гигант "Ексън мобил" (ExxonMobil).

Стачките засилват натиска върху правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, което е изправено пред нарастващо обществено недоволство поради инфлацията и високите сметки за домакинствата, отбелязва Ройтерс.