Заплащането на хората значително се променя в зависимост от вида икономическа дейност. В кои сектори се печели най-много и в кои най-малко също се различава в отделните страни. Кои са тези високо и ниско платени отрасли на базата на средното месечно брутно възнаграждение? Отговорите на тези въпроси дава проучване на Евростат.

През 2018 година информационният и комуникационният сектор е бил най-високо платеният в 12 от 27 страни членки и е бил на второ място в други четири, се посочва в доклад на сайта на Евростат. Средното месечно възнаграждение е било високо и при финансовите и осигурителни дейности. Това е бил най-високо платеният сектор в само четири страни от ЕС (Франция, Унгария, Малта и Швеция), на второ място в 16 страни и на трето в шест страни членки. Друг сектор, в който служителите са имали високи доходи е "Електричество, газ и доставки на климатици". Той е бил най-добре платеният в пет страни членки и вторият най-добре платен в други две.

На противоположния край на класацията се нарежда секторът "Настаняване и хранене", който е бил най-ниско платеният във всички страни членки с изключение на Гърция, Малта и Словения (вторият най-ниско платен) и Хърватия (третият най-ниско платен). "Административни и помощни услуги" са вторите най-ниско платени в повечето страни членки (12 от 27) и на дъното на таблицата в Гърция, Хърватия и Словения.

"Образование" е бил най-добре платеният сектор в Люксембург и вторият най-добре платен в Кипър през 2018 година. "Продажби на едро и дребно, поправка на моторни превозни средства и мотоциклети" е бил средно най-високо платеният в Гърция, но е сред тези с най-ниско заплащане в повечето страни членки.

Възнагражденията в "Строителство" са в средата на класацията в повечето страни членки. Той се нарежда най-високо в Полша, където е шестият най-добре платен и седмият с най-високи заплати в Естония, Латвия, Нидерландия и Швеция.

За сметка на това строителният сектор е бил най-слабо платеният в Малта през 2018 година и сред най-ниско платените в Хърватия и Румъния (вторият най-ниско платен), както и в Унгария, Португалия и Словения (третият най-ниско платен), според Евростат.

Къде сме ние

От изследването се вижда, че най-високоплатена в България е работата на специалистите в IT сектора и комуникациите - в други 11 страни също в тези сектори са най-високи заплатите.

Най-ниски пък са заплатите в хотелиерството (местата за настаняване) и ресторантьорството - в 23 страни от 27-членния ЕС всъщност се плаща най-малко там.

Секторите с най-големи и най-малки заплати в ЕС - отбелязани са и страните по съответните скали - нагоре и надолу

Схема: Eurostat