Европейската комисия тези дни даде зелена светлина за държавна помощ за комбинирани проекти за зелен водород за 3,2 GW като част от транша Hy2infra от 6,9 милиарда евро ( равняват се на около 7,4 милиарда долара ) за значими проекти от общ европейски интерес (IPCEI). Посочени бяха обаче само участващите компании и държавата членка, отговорна за отпускането на субсидии, без да уточнява кои проекти ще се възползват. От Hydrogen Insight обаче достигат до информацията за това, кои проекти за екологичен водород са получили, или е вероятно да са получили статут на IPCEI досега. Данните им са обобщени на база на събраната налична информация до момента.

Германия

Общо 1,5 GW електролизерни мощности може да бъде инсталиран в десет проекта в Германия след като IPCEI на ЕС даде зелена светлина.

Най-големият от тях е за съоръжение от 320MW на EWE в Emden, провинция Долна Саксония. Тъй като този проект беше планиран за стартиране през 2026 г., това може да било в зависимост от началото на строителството през 2023 г., когато EWE заяви, че е готова да започне работа, стига ЕС да потвърди, че съоръжението е включено в IPCEI.

EWE също така си осигури статут на IPCEI за електролизер от 50MW в Bremen, по който ще доставя зелен водород на местната стоманодобивна индустрия.

Предприятието обедини двете съоръжения за електролизери в клъстер от четири проекта, обхващащи производство, транспорт, съхранение и крайна употреба, които бяха представени за одобрение. Наскоро беше изчислено, че и четирите ще струват общо над 800 милиона евро.

Следващият най-голям известен проект е 185-мегаватовият завод на Enertrag в индустриалния парк Prignitz-Falkenhagen в провинция Мекленберг-Предна Померания. Проектът, който първоначално беше обявен като съществуващи възможности за мощност от 130 MW за електролиза, се очаква да струва общо 150-200 милиона евро. Пускането в експлоатация е планирано за 2027 г., като се планира част от водорода да бъде доставен по тръбопровод до циментовия завод на Cemex в Rüdersdorf, за да се намали използването на изкопаеми горива.

Enertrag беше партньор в консорциума Concrete Chemicals, включващ Cemex и производителя на електролизери Sunfire, който през 2021 г. обяви планове за пилотен електролизер от 20MW, разположен съвместно с със съоръжение за цимент до 2025 г.

Много от 100MW проекти в Германия са получили уведомление от IPCEI, смятат от Hydrogen Insight.

За отбелязване е, че това включва 100MW Hamburg Green Hydrogen Hub на мястото на бившата въглищна електроцентрала Moorburg, като от консорциума от акционери излязоха Shell и японската Mitsubishi. Празният дял от 74,9% беше придобит от Luxcara през септември миналата година.

Проектът за 100 MW зелен водород на BP Lingen в Долна Саксония, който преди това беше за 50 MW съвместен проект с датската Orsted, също получи статут на проект по IPCEI, като производството трябва да отговоря на около 40% от търсенето на H2 от близката рафинерия.

През 2022 г. Franz Haking, ръководител по водородните намерения на BP в Германия, предположи, че пускането в експлоатация може да се осъществи още през 2025 г., въпреки че не е ясно дали дългият процес на осигуряване на одобрение от ЕС за държавна помощ може да забави това.

Въпреки че Haking, се позова на ангажимента на провинция Долна Саксония да предостави 708,6 милиона евро за 12 водородни проекта в съчетание с 1,6 милиарда евро от федералното правителство, също не е известно, каква част от тях ще бъде разпределено за завода в Lingen.

Разработчикът H2APEX потвърди в актуализация за инвеститорите, че е получил статут по IPCEI за своя проект от 100MW "H2ERO" за зелен водород в Rostock-Laage и, че е кандидатствал за 167 милиона евро субсидии при обща цена на разработка от 213 милиона евро, въпреки че е все още чака окончателната сума на субсидията да бъде потвърдена от федералното правителство. Предвижда се H2ERO да започне работа през 2028 г. и да произвежда между 7000 и 8000 тона.

Друг проект предвижда 100 MW в района, Rostock Energyport, който ще бъде разработен от консорциум от EnBW, RheinEnergie, RWE и пристанището на Rostock също получи зелена светлина за държавна помощ за отчетените 250 милиона евро разходи, се посочва в публикацията. Това съоръжение, което трябва да бъде завършено до края на 2026 г., ще бъде разположено на същото място като действащата в момента електроцентрала на въглища в Rostock.

Hydrohub Fenne, проект за 53MW в Saarland, има за цел да бъде най-голямото съоръжение за PEM електролизьор в Европа, след като бъде изградено през 2027 г., произвеждайки 8200 тона водород годишно.

Разработчикът на проекта Iqony, дъщерно дружество на германската комунална компания Steag, потвърди в скорошно съобщение, че проектът ще струва общо 150 милиона евро, въпреки че точната сума на субсидията все още не е взета от федералното правителство. Hydrohub Fenne ще бъде разположен в съществуваща газова електроцентрала Iqony в квартал Fenne на град Völklingen, с планове за комерсиализиране на кислород и отпадна топлина от електролизера.

Linde беше включена в списъка на Европейската комисия с успешни компании, като през 2021 г. S&P съобщи, че нейният 24MW PEM електролизер в рафинерията Leuna на Total е избран за статут на проект на IPCEI от германското правителство, заявяват от Hydrogen Insight в потвърждение, че е осъществена връзка за потвърждение дали проектът Leuna е получил одобрение и дали някои от първоначалните детайли, като например капацитета на електролизера, са се променили след това.

По подобен начин RWE беше включена в списъка, но все още не е потвърдила дали това означава, че нейният 300MW проект Get H2 Nukleus в Линген е получил зелена светлина за държавна помощ. Първите 200 MW електролизери вече са поръчани, като разрешението за планиране е осигурено през септември 2023 г. Енергийната фирма предупреди същата година, че планираните дати за пускане в експлоатация през 2024 г. и 2025 г. за двете поръчки от 100 MW ще бъдат "невъзможни", ако има допълнителни забавяния за дават одобрения.

Air Liquide също не потвърди дали нейният проект на IPCEI е за планирания 30MW PEM електролизер в Оберхаузен, обявен през 2021 г., или по друго предложение, и ако е първото, дали е преразгледал първоначално обявения капацитет на електролизера, се уточнява в публикацията.

Португалия

Най-голямата известна инсталация за зелен водород, нотифицирана по IPCEI, е проектът на Fusion Fuel с мощност 630 MW в Синес, Португалия, който представлява почти 80% от 790 MW от получените одобрения в страната. Този завод, за който все още не е оповестен график, има за цел производство на 62 000 тона H2, като част от него е за износ за Ротердам като амоняк.

Въпреки че все още не е разкрита информация за проекта от другата компания, регистрирана от Европейската комисия, WinPower, вероятно това ще бъде проект от 130 MW.

Италия

ЕС даде одобрение по IPCEI за 600 MW капацитет за производство на зелен водород на двама разработчици - Energie Salentine и Saipem, но не е ясно кои проекти сега отговарят на изискванията за държавна помощ.

В презентация пред Националната агенция за нови технологии на Италия, на която се позовават от Hydrogen Insight, местният разработчик Energie Salentine визира три проекта: 15MW в Бриндизи, 85MW в Таранто и 170MW в Сардиния, но не е известно кой от тях е получил статут на проект на IPCEI.

По подобен начин Saipem беше включена в списъка на компаниите, но едва през 2022 г. потвърди, че предложеното от нея 60MW съоръжение в Бриндизи, част от 200MW Puglia Green Hydrogen Valley, в което притежава 10% дял, е било предложено за обсъждане на IPCEI.

Дори да приемем, че всички тези гореспоменати проекти са получили статут по IPCEI, това все още означава недостиг от 130 MW, което предполага, че допълнителни проекти или мощности може да са били представени от разработчиците.

Франция и Полша

Само една компания за 200MW е регистрирана за Франция: Lhyfe. Въпреки че френският разработчик обяви амбицията си да разполага с 200 MW мощности за производство на зелен водород до 2026 г., той все още не е разкрил планове за конкретно съоръжение с такъв размер в страната.

По подобен начин ЕС посочи само един предприемач, Polenergia, за 105MW, които е одобрил за държавна помощ. Това е за проекта H2Silesia, който се планира да произведе до 13 000 тона водород за тежката промишленост и транспорта с нулеви емисии в района на Горна Силезия, граничещ с Чехия.

Съобщението на IPCEI също така обхваща тръбопроводи, хранилища и LOHC терминали.

Припомняме, че по IPCEI Hy2Use се обхваща широка част от веригата на стойността на водорода, като се подкрепя изграждането на инфраструктура, свързана с водорода, по-специално широкомащабни електролизери и транспортна инфраструктура, за производство, съхранение и транспорт на възобновяем и нисковъглероден водород, както и разработване на иновативни и по-устойчиви технологии за интегриране на водород в промишлените процеси на множество сектори, особено тези, които са по-трудни за декарбонизация, като стомана, цимент и стъкло.

На този етап е известно, че европейският интегриран проект "IPCEI Hy2Use" включва 37 проекта представени от 13 държави-членки плюс Норвегия.