България възнамерява да поиска допълнителни средства по европейския план REPowerEU. "По наши груби оценки може да се надяваме на половин милиард евро да получим допълнително." Това отговори служебният министър на енергетиката Росен Христов на депутатски въпрос дали и как България планира и предвижда да получи допълнителни средства по европейския план.

В отговр на въпроса на Илина Мутафчиева от "Демократична България" Христов отговори, че страната ни ще представи проекти и може да се получи одобрение дори и за по-голяма сума.

Проектите са свързани с енергийна ефективност, замяна на използването на природен газ с други възобновяеми газове, включително зелен водород. "Тоест голям комплекс от мерки, с които да намалим нашата зависимост от газа като цяло", добави министър Христов, цитиран от БТА. Той изтъкна, че българските проекти трябва да бъдат синхронизирани с тези на Европейския съюз и другите държави, за да може да се постигне обща цел. В момента, в който програмата бъде отворена, България ще е една от първите страни, които ще преговарят по нея, увери министър Христов.

Предвижда се и страната ни да се включи в инициативите, предвидени по плана REPowerEU, който е фокусиран към намаляването на зависимостта от потребление на газ и изкопаеми горива от Русия. Христов уточни, че Европейският съюз е предвидил средства по него, като всяка държава членка трябва да представи проекти, които съвпадат с този приоритет.

Предвидено е също тези проекти да бъдат интегрирани в националните планове за възстановяване и устойчивост. Това е и възможност за цялостно оптимизиране на тези планове, смята служебният министър. Затова в момента, в който REPowerEU влезе в действие и наред с новите проекти, ще се оптимизират и съществуващите, отбеляза Христов.