Енергийният гигант "Шел" (Shell) ще построи огромен завод за производство на водород, получен от възобновяеми източници, съобщи корпорацията на своя уебсайт.

"Шел Нидерландия би-ви" (Shell Nederland B.V.) и "Шел оувърсийс инвестмънтс би-ви " (Shell Overseas Investments B.V.), които са дъщерни компании на "Шел", приеха окончателно инвестиционно решение за изграждането на "Холанд хайдръджин 1" (Holland Hydrogen I). Това ще бъде най-големият завод в Европа за производство на водород, получен от възобновяеми източници, когато бъде завършен през 2025 година", се казва в съобщението на енергийната корпорация.

Съоръжението ще бъде построено в района на нидерландското пристанище Ротердам. Планирано е да произвежда дневно до 60 000 килограма водород, получен от възобновяеми източници. То ще бъде захранвано с електроенергия от офшорния вятърен парк Hollandse Kust Noord, част от който е собственост на "Шел".

"Зеленият" водород се произвежда посредством електролиза на водата чрез енергия, получена от възобновяеми източници.

"Холанд хайдръджин 1" показва как новите енергийни решения могат да отговорят на нуждите на обществото от по-чиста енергия. Това е още един пример за усилията и ангажимента на Shell да се превърне в бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г., каза Анна Масколо, изпълнителен вицепрезидент, Нови енергийни решения в Shell, цитирана в съобщението. Водородът от възобновяеми източници ще играе ключова роля в енергийната система на бъдещето и този проект е важна стъпка в към постигането на тази цел, добави Масколо 

Амбицията на Shell е да помогне за изграждането на глобална водородна икономика чрез разработване на възможности за производство, съхранение, транспорт и доставка на водород до крайни клиенти. Одобрението на "Холанд хайдръджин 1" бележи важен крайъгълен камък в това пътуване не само за Нидерландия, като лидер във водородната икономика, но и за Shell в световен мащаб.

В  обяснителна бележка се казва, че Shell притежава и управлява около 10% от глобалния капацитет на инсталирани водородни електролизатори, включително 20 MW електролизатор в Китай и 10 MW електролизатор с протонна обменна мембрана (proton exchange membrane - PEM) в Германия. Те могат да произвеждат съответно 3000 тона и 1300 тона водород годишно.