Коалиционният съвет на управляващата коалиция обсъди някои нови мерки в подкрепа на бизнеса и най-вече на туризма и ресторантьорството. Сред приоритетите за подкрепа остава и строителството. Не остана по-назад и темата за откриване на нови работни места. ДДС няма да се диференцира, както настояха от Обединени патриоти.

В началото на пресконференцията вицепремиерът Томислав Дончев даде да се разбере, че по някои от мерките обсъжданото не е приключило.

Няма съмнение, че българският туристически сектор трябва бъде подкрепен. Причината да нямаме произведено решение, за мен, е неяснотата кога, как и какъв летен сезон ще имаме, отбеляза Дончев. Ще поработим следващите дни, може би разработвайки няколко алтернативни хипотези. Едно е свръх оптимистичният вариант, където българският туризъм ще започне да работи месец юни, а съвсем различно е юли и съвсем различно е август, изтъкна вицепремиерът. "Да не коментираме и по-черни сценарии, които твърдят, че сезонът ще е невъзможен."

По думите на Дончев темата не е дали да се оказва подкрепа за туризма, а как да се оказва.

Ваучерите - още нищо не е ясно

В пресконференцията участва и друг вицепремиер - лидерът на ВМРО и съпредседател на Обединени патриоти Красимир Каракачанов. В краткото си изказване той също наблегна на туризма, като акцентира върху безспорната, според него, мярка - въвеждане на ваучери - предложена именно от Патриотите.

Идеята на ваучерите за почивки у нас не е да се подпомага един бизнес само заради самия бизнес туризъм, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги, да подпомогнат българския туризъм, а не да изтекат навън, коментира Каракачанов.

По темата се включи и другият съпредседател на ОП - лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разясни, че ваучерите ще бъдат предоставяни само на хора, които са плащали социални осигуровки и които нямат никакви задължения към държавния бюджет.

Допълнително ще се уточнява кой ще има достъп до ваучерите, как ще се прилагат и при какви срокове. Ще се изяснява и от кой момент ще бъдат предоставени на българските граждани, тъй като това никой не може да го предвиди - то е свързано с развитието на епидемията, която за съжаление все още има възходящ ход, отбеляза Симеонов.

Томислав Дончев обаче подчерта, че коалиционните партньори продължават да спорят по детайлите за използването (приложението) на ваучерите в туризма. По думите на вицепремиера би било "лицемерно и нечестно" да се твърди, че в коалицията винаги мислят и целят едно и също. Дончев посочи и тема, по която има безспорен консенсус и такава е строителството, където ограничения в средствата за няма да се допускат - "даже ще се опитаме да ги увеличим" (виж по-долу).

Какви други мерки и облекчения се предвиждат или вече действат

Има различни предложения и в близките дни се очаква да бъдат детайлизирани теми, свързани с мерките за отваряне на ресторанти и кафета, каза Томислав Дончев.

Със заповед на здравния министър още от 6 май на ресторантите, кафе-сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи, при спазване на определени противоепидемични мерки. Разрешава се по-малко отстояние между масите на открито в заведенията - от сега утвърдените 2.5 метра до 1.5 метра.

Валери Симеонов разкри, че ще бъдат подкрепени семейните фирми в туризма, като къщите за гости, предоставянето на апартаменти под наем, малките семейни хотели.

Ще бъде удължен периодът за строително-монтажни работи в курортите и след 15 май - до 15 юни, тъй като е ясно, че летният сезон няма да започне по-рано (по констатацията на Валери Симеонов).

Чадърите и шезлонгите по плажовете ще бъдат безплатни, като концесионерите ще бъдат компенсирани, може би чрез таксата, която плащат.

ДДС няма да се променя за никого

В отговор на журналистически въпрос за предложението за намаляване на ДДС за ресторантите на 9% и за туристическите обекти на 5%, вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че в програмата на правителството е записано, че данъци няма да се променят в някаква посока - нито надолу, нито нагоре. "Не виждам причина тази заявка от началото на мандата на това управление да бъде променяна".

И отново към строителството и заетостта

Валери Симеонов каза, че програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради може да бъде възстановена, но с поне 30% участие на етажната собственост.

Лидерът на НФСБ отбеляза, че сред водещите теми в заседанието Коалиционния съвет е била активната политика за откриване на нови работни места. По думите на Симеонов потенциалът за това в строителния бранш е голям.

Само от 1 март до 1 април повече от 100 000 човека загубиха работата си и са излезли на борсата, каза Симеонов. Държавата ще предприеме съответните мерки за увеличаване на възможността за назначаване на хора, увеличаване на строителните обекти, на първо място инфраструктурните. "Това са магистрали: ускорено доизграждане на АМ "Хемус", пътят Ботевград - Монтана - Видин също е обект, който ще поеме съответните работни места, техника и фирми. Ще се продължи работата по тунела "Шипка". До 2 седмици ще започне северният обход на град Бургас", заяви Валери Симеонов.