Секторите "туризъм", "хотелиерство" и "ресторантьорство" и веригите на доставки, които ги обслужват, ще бъдат сред най-засегнатите от ограниченията заради коронавируса. Около това становище се обединиха министърът на икономиката и на туризма Емил Караниколов и Николина Ангелкова по време на изслушването им ресорната парламентарна комисия, предаде БТА.

Като цяло туризмът е в безпрецедентно тежка ситуация, изтъкна Ангелкова. Навсякъде са преустановени пътуванията, има спад на заявените полети, които обслужват България и другите страни, върви съкращаване на дестинации, на персонал на авиокомпаниите, допълни тя.

Министърът на туризма съобщи, чеспоред анализи на Световната организация по туризъм, ако разпространението на заразата продължи повече от два - три месеца, се очаква 25 процента спад на международните пътувания, което ще доведе до същия спад на приходите от туризъм и на заетите.

Ангелкова отбеляза, че в сектора у нас са заети повече от 290 000 души и посочи, че предстоят сериозни съкращения на персонал във всяка една от сферите в бранша.

Друг сектор, който ще бъде засегнат от кризата и във връзка с ограничените пътувания, е "транспортът".

Сред мерките в подкрепа на бранша Ангелкова изтъкна подготвяна програма за кризисна рекламна стратегия, както и пренасочване на 15 млн. лева по механизма за насърчаване на летния туризъм. С промени в Закона за туризма се предвижда туроператорите да издават ваучери до 24 месеца, с които клиентите да пренасочат неосъществените си почивки или да се договори разсрочено връщането на платените от тях средства.

Министър Ангелкова цитира данни на системата ЕСТИ, според която вчера в страната в местата за настаняване са пренощували общо 2282 души. Тя съобщи, че се очаква 73 наши сънародници да се приберат от почивки в чужбина.

Междувременно Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) предложи в настоящите извънредни условия туроператорите да имат право да предлагат на клиентите си ваучери за използване на заплатените суми в бъдещи периоди и да им предлагат да презаверят закупените ваканционни пътувания за бъдещи периоди, в срок, не по-рано 2021 година.

Този призив АБТТА отправят в отворено писмо до Министерство на туризма и Комисията за защита на потребителите, като настояват това да стане в рамките на днешния работен ден.

 

Емил Караниколов препоръча ресторантите да бъдат гъвкави и да правят доставки по домовете.

Министърът на икономиката изрази надежда, че са предприети правилните мерки в подкрепа на бизнеса, сред които 60 на сто от доходите на освободен работник да се покриват от държавата, а останалото от работодателя. Караниколов изтъкна, че целта на мярката е да бъдат запазени хората в производството, за да не се стигне до масови съкращения и да няма толкова голям натиск върху социалната система.

Караниколов напомни, че се работи в подкрепа на ликвидността на предприятията чрез ББР, подкрепа ще има и за експортните дружества чрез Българската агенция за експортно застраховане.

По актуалната ситуация министърът каза, че аптеките и магазини, както и производители на храни имат интерес от назначаване на хора. Той напомни възможността да се сключва втори трудов договор със съгласието на първия основен работодател.

Как ще се приберат 80 000 европейци

Около 80 000 граждани на ЕС се намират в чужбина и вероятно ще имат нужда от съдействие, за да се върнат у дома. Това съобщи говорител на Европейската комисия, след като комисарите са обсъдили темата днес.

Говорителят уточни, че бройката се отнася за онези, които се намират извън ЕС.

ЕС продължава да осигурява средства за изпълнението на извънредни полети за връщането на европейските граждани. ЕК призовава хората, които имат нужда от съдействие, да се обръщат към консулствата на своите държави в страните, където се намират.

Поредна инжекция за Алиталия

Правителството на най-засегната от епидемията страна - Италия, е заделило 500 милиона евро (550 млн. щатски долара) за поредното спасяване на националния въздушен превозвач Алиталия (Alitalia), предаде ДПА.

Превозвачът, който от май 2017 година се управлява от синдик, оцелява с държавни заеми на обща стойност 1,3 милиарда евро. Само че ограниченията на пътуванията заради разпространението на коронавируса отново поставиха авиокомпанията в патова ситуация, отбеляза агенцията.

Новото спасяване на Алиталия с държавни пари е част от пакета от мерки на стойност 25 милиарда евро, които италианското правителство одобри, за да смекчи въздействието от избухването на коронавируса върху икономиката.